Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Quesadilla jest to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz bywa on zastępowany również innymi rodzajami sera.

Quesadilla (tortilla) z salami i serem to świetna przekąska na imprezę itp.

Składniki

  • Tortilla 4 placki tortilli
  • Ser żółty kilka plasterów, ok. 300g
  • Salami kilka plasterków, ok. 300g
  • Sos słodko kwaśny Thai

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Wykonanie:

  1. 2 placki tortilli (ten, który będzie całkiem na dole i ten, który będzie całkiem u góry) posmarować z jednej strony sosem słodko – kwaśnym. Na pierwszy placek nałożyć kilka plasterków sera, następnie kilka plasterków salami, przykryć kolejnym plackiem tortilli, znów nałożyć ser, salami itd. aż do wyczerpania składników. Na koniec przykryć wcześniej posmarowaną tortillą.
  2. Quesadillę można piec w piekarniku (w 180C przez ok. 10 minut) lub (najlepiej) na grillu elektrycznym aż ładnie się zarumieni, a ser rozpuści.
  3. Upieczone tortille pokroić na trójkąty i podawać z sosem słodko kwaśnym lub czosnkowym.
  4. Zobacz przepis na sos czosnkowy: Sos czosnkowy z ziołami

Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Quesadilla (tortilla) z salami i serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.