Inspiracja: gazeta Moje Smaki Życia
Składniki
- Udo kurczaka 4 sztuki (mogą być też pałeczki lub piersi)
- Mała marchewka opakowanie 400 gram (może być też zwykła marchew)
- Pomarańcze 2 sztuki
- Koncentrat pomidorowy 2 pełne łyżeczki
- Olej rzepakowy 3 łyżeczki
- Cebula dymka 2 sztuki
- Sól do smaku
- Tymianek do smaku
Wykonanie:
- Udka umyć, osuszyć, posolić.
- Koncentrat wymieszać z sokiem z jednej pomarańczy i 2 łyżkami oleju. Mieszanką polać udka i odstawić do lodówki do zamarynowania.
- Drugą pomarańczę (jej połowę) pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na krążki.
- Marchewkę wsypać do naczynia żaroodpornego natłuszczonego łyżką oleju, ułożyć plasterki pomarańczy oraz cebulę. Na wierzch ułożyć udka, a całość polać marynatą.
- Piec ok. 50 minut w temp 180C. Pod koniec polać danie sokiem z połówki pomarańczy i zwiększyć temp. do 190C., by przyrumienić skórkę.
- Danie można np. podawać z ryżem i posypane tymiankiem lub szczypiorkiem z cebuli dymki. Smacznego!