Sos pomidorowo – cebulowy

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sos ten należy do tych bardziej ostrych sosów , chociaż wyciskaczem łez nie jest ;-) Ilość cebuli można zmodyfikować w zależności od upodobań. My wolimy mocno cebulowe dania, więc niżej podany przepis charakteryzuje się intensywnym smakiem cebulki.

Składniki

  • Pomidory w puszce 400g (z zalewą)
  • Cebula biała 1 duża
  • Cebula czerwona 1 średnia
  • Oregano 1 łyżeczka
  • Bazylia 1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • Cukier 2 łyżeczki

 

Wykonanie:

  1. Obie cebule obrać, pokroić w kostkę. wrzucić do blendera.
  2. Pomidory wraz z zalewą również wrzucić do blendera.Dodać cukier, bazylię, oregano i ostrą paprykę. Zmiksować.
  3. Przelać całość do garnka i gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
  4. Sos ten nadaje się do pizzy, zapiekanek oraz przeróżnych dań mięsnych. Ja użyłam go do pieczonego łososia, na którego przepis znajdziecie tutaj: Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym.

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Sos pomidorowo – cebulowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.