Sos ten należy do tych bardziej ostrych sosów , chociaż wyciskaczem łez nie jest ;-) Ilość cebuli można zmodyfikować w zależności od upodobań. My wolimy mocno cebulowe dania, więc niżej podany przepis charakteryzuje się intensywnym smakiem cebulki.
Składniki
- Pomidory w puszce 400g (z zalewą)
- Cebula biała 1 duża
- Cebula czerwona 1 średnia
- Oregano 1 łyżeczka
- Bazylia 1 łyżeczka
- Papryka ostra mielona 1 łyżeczka
- Cukier 2 łyżeczki
Wykonanie:
- Obie cebule obrać, pokroić w kostkę. wrzucić do blendera.
- Pomidory wraz z zalewą również wrzucić do blendera.Dodać cukier, bazylię, oregano i ostrą paprykę. Zmiksować.
- Przelać całość do garnka i gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
- Sos ten nadaje się do pizzy, zapiekanek oraz przeróżnych dań mięsnych. Ja użyłam go do pieczonego łososia, na którego przepis znajdziecie tutaj: Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym.
ciekawy pomysł:)