Składniki
- Jajko 5 sztuk
- Pierś z kurczaka 2 średniej wielkości
- Bulion do ugotowania kurczaka
- Ogórek konserwowy 2-3 sztuki
- Musztarda 1 pełna łyżeczka
- Szczypiorek 1 pęczek
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Majonez 2-3 łyżki
Wykonanie:
- Jajka ugotować na twardo. Obrane ze skorupek zetrzeć na tarce o średnich oczkach, zmiksować lub rozdrobnić widelcem.
- Kurczaka ugotować w dobrze doprawionym bulionie.
- Ogórki i kurczaka pokroić w małą kosteczkę.
- Dodać do jajek majonez, musztardę, ogórki i kurczaka. Wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Szczypiorek drobno posiekać, dodać do pasty jajecznej i jeszcze raz wymieszać.
- Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego! ;-)
Brzmi smacznie :)
Ile gotować kurczaka w bulionie?
Wszystko zależy jak duża jest pierś. Po ok. 10 minutach można sprawdzić, czy jest dobra, nakłuwając ją widelcem. Z reguły 10-15 minut od czasu zagotowania bulionu w zupełności wystarczy. Pozdrawiam :)
Robiłam ja nie raz jest bardzo dobra
Cieszę się, że smakuje :)
smacznie:)
pasty są pyszne :)
Pasta przepyszna!
robiłaś?:)
Dzisiaj. Właśnie się chłodzi w lodówce :)
To pamiętaj o fotce ;*
ok :)
“Kurczaka ugotować w bulionie lub w wodzie z dodatkiem Vegety.” :O
Wiadomo, że preferuję bulion… ale nie oszukujmy się, że spora część ludzi używa kostek rosołowych …
vegety,kostek rosołowych używają osoby nie czytajace etykiet nie zdają sobie sprawy ile chemii pakują w nas producenci różnych marek, zadaniem blogerów powinno być edukowanie ludzi pokazywanie im dobrej drogi a nie ciągnąć ich po tym gównie. popraw się :D
Życie nie znasz ;p wtedy są pytania, czy jednak można ich użyć… a tłumaczenia nie mają sensu, bo chyba każdy wie jakie substancje są w tym zawarte ;) i nie tylko w tym, ale w 3/4 produktach dostępnych na rynku i uznawanych za produkty jadalne ;p
ja zawsze sobie chowam do lodówki resztę rosołu w słoiku ,ale jak nie mam to czasem użyję kostki
Ja mrożę bulion w kostkach do lodu :)
ja przygotowuje domowe “bulionetki” z warzyw i przypraw
Ciekawe połączenie :)
W składnikach przepisu nie ma majonezu:p
Dziękuję :) Przy przenoszeniu na nową domenę się majonez zgubił :D
uwielbiam takie pasty, pycha :-)
brzmi bardzo smacznie. Uwielbiam pasty jajeczne,ale z dodatkiem mięska nigdy nie probowałam. Pozdrawiam:)
Zazwyczaj robię pasty jajeczne albo z rybą, koniecznie muszę spróbować z kurczakiem, dziękuję za przepis :)
Ale rewelacja! Ja do tej pory robiłem same jajko ze szczypiorkiem, nie wpadłem na to aby dodać kurczaka! W ogóle fajny blog i ląduje w obserwowanych! :)
Zapraszam do siebie
http://www.gotujebochce.blogspot.com
ciekawy pomysł z tym kurczakiem:)
Bardzo lubię takie pasty, ale jedyną jaką robiłam, to z makreli (uwielbiam!). Muszę się w końcu zmobilizować o spróbować zrobić inne :)
uwielbiamy takie pasty!:)
muszę wypróbować bo smacznie wygląda,z kurczakiem nie robiłam
na śniadanko w sam raz ! :)
Uwielbiam wszelakie smarowidła do chleba :) Pyszne !!! Pozdrawiam
pysznie wygląda:)