źródło: Gazeta `Moje smaki życia`
Składniki
- Ser camembert 150-200g
- Ziemniaki 1kg (najlepiej młode)
- Cebula 2
- Mak 1 łyżka
- Olej 2 łyżki
- Sól do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki wyszoruj/obierz, ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź, pokrój na plasterki i ułóż w naczyniu żarooodpornym.
- Cebule pokrój w piórka, zrumień na oleju, dodaj do ziemniaków.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 180C. Camembert pokrój na paski o grubości ok. 1cm, rozłóż na ziemniakach, posyp makiem.
- Zapiekaj 15-20 minut, aż ser się rozpuści, a ziemniaki będą dogotowane. Smacznego!
Super blog i ciekawe przepisy. :) Przyznam się, że spędziłam tu dłuższą chwilę, bo aż chce się szukać tu inspiracji.
Zapraszam do odwiedzenia i jeśli przypadnie Ci do gustu także do polubienia mojego bloga kulinarnego: http://www.przyprawieni.pl/ :)
bardzo ciekawe danie. i jeszcze ten mak! <3
Uwielbiam takie ziemniaczane zapiekanki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
świetny pomysł:D szkoda tylko, że taki kaloryczny bo bym sobie zrobiła:D
Pieczone ziemniaczki do tego rozpływający się w ustach ser… Ooo, to musi być pyszne połączenie! Zapewne nieraz skorzystam z tego pomysłu!