Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem i pomidorkami zapiekana z jajkiem, ricottą i parmezanem. Dla osób zapracowanych i oszczędzających czas w kuchni polecam poniższą tartę w wersji z gotowym ciastem francuskim lub gotowym kruchym ciastem.
Składniki
- Na kruche ciasto:
- mąka pszenna 120g
- masło 60g, schłodzone
- sól 1/3 łyżeczki
- cukier 1 łyżeczka
- śmietana kremówka 30% lub 36%, 1 łyżka
- Składniki na nadzienie:
- ser ricotta 200g
- ser grana padano 70g
- jajka 2
- pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
- suszony tymianek pół łyżeczki
- szpianak świeży 150g
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180C. Przygotować okrągłą formę o średnicy 18cm.
- Mąkę przesiać z solą, dodać cukier i schłodzone masło pokrojone w kostkę. Całość posiekać nożem aż powstaną ‘okruchy’. Dodać 1 łyżkę chłodnej śmietany kremówki, po czym szybko wyrobić ciasto w zwartą kulę. Spłaszczyć ją w dłoniach, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
- Szpinak opłukać, osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zmniejsz płomień i podsmażyć szpinak do zwiędnięcia. Następnie dorzucić czosnek i smażyć jeszcze 1 minutę (nie dłużej, bo czosnek może zrobić się gorzki).
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim foremkę i utworzyć nieco grubsze brzegi ciasta. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i podpiec przez ok. 15 minut.
- W misce rozkłócić jajka, dodać ricottę oraz tymianek i całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodać większą część sera grana padano, pieprz oraz szpinak i ponownie wymieszać. Przelać masę na podpieczony spód i rozłożyć na niej połówki pomidorków. Posypać resztą sera grana padano.
- Piec ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego!
Piękna Ci wyszła :)