Łosoś pod szpinakową pierzynką

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Łosoś pieczony w piekarniku, w folii aluminiowej, dzięki czemu pozostaje soczysty a aromaty wzajemnie się przechodzą.

Składniki

  • Łosoś świeży filety, ok. 400-500g
  • Szpinak świeży lub mrożony, 400g
  • Mozzarella 2 kulki, ok. 300g
  • Sól do smaku
  • Pieprz kolorowy do smaku
  • Pieprz cytrynowy
  • Sos sojowy
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 5 ząbków

20140307_195644

Wykonanie:

  1. Łososia pokroić na kawałki, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Posypać z obu stron pieprzem cytrynowym i polać sosem sojowym.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak. Jeśli używamy mrożonego, to należy smażyć do czasu odparowania wody; a świeży szpinak do momentu ‘zwiędnięcia.
  3. Mozzarellę poszarpać, wrzucić do szpinaku smażonego na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do farszu i smażyć jeszcze minutę. Całość dość intensywnie doprawić do smaku solą i pieprzem kolorowym, gdyż szpinak sam w sobie jest dość mdły.
  4. Gotowy farsz nałożyć na kawałki łososia. Każdy z nich owinąć dokładnie w folię aluminiową.
  5. Piekarnik nagrzać do 180C. Piec kawałki łososia przez ok. 30-35 minut. Smacznego!

20140307_195655

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

2 odpowiedzi na “Łosoś pod szpinakową pierzynką

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.