Jeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o średnicy 24cm.
Składniki
- Składniki na spód:
- Ciasteczka owsiane z orzechami 300g (użyłam ciastek Bonitki)
- Cukier waniliowy 1 opakowanie
- Masło 80g
- Masa sernikowa:
- Twaróg 1kg, mielony
- Cukier 1 szklanka
- Budyń śmietankowy 2 opakowania
- Jajko 6 sztuk
- Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
- Dodatkowo
- Kajmak 400g
- Snickers Batoniki lub cukierki, 150g
- Sos toffi do dekoracji
Wykonanie
- Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
- Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
- Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
- Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schłodził. Smacznego!
A ja niestety uważam że sernik wygląda ślicznie ale niestety bardzo średni w smaku wychodzi bardzo zbity jak taka klucza sernik powinien być puszysty ale jak się daje całe Jajka bez wcześniej oddzielnie ubitych białek i aż tyle budyniu to nie ma opcji by taki wyszedł gdyby dać max jeden budyń do tego oddzielnie ubić białka na pewno był by lepszy :)
Czy blaszkę trzeba wyłożyć papierem do pieczenia przed upieczeniem spodu?
Nie trzeba.
Wyszedł idealnie – pyszny.
robiła go moja siostra,jest pyszny ;-)
Uwielbiam!!!!!!!
Wygląda smakowicie mniam
I wytrwaj tu do świąt bez słodkości ! :)
Mmm a jaki dobry.
rano do pracy do kawki
Zrobiłam dzisiaj;) mój pierwszy sernik w życiu; ) troszkę opadł ale i tak jestem dumna
Smakowicie wygląda
Smakuje jeszcze lepiej ❤
Od dziś staje się Wasza największą fanka. Sernik oprócz tego,ze pięknie wygląda jest po prostu przepyszny. Wbrew pozorom nie jest za słodki. Polecam!
Mmmm
Wygląda tak, że brakuje słów
Witam,
czy można użyć twarogu z wiaderka? jeśli tak to jaki będzie najlepszy?
czy piec z termoobiegiem, czy bez?
pozdrawiam
Tak, może być z wiaderka ;) Używałam tego z Biedronki, tylko wcześniej zlewam nadmiar wody, który jest na powierzchni twarogu. Piekę bez termoobiegu. Pozdrawiam :)
dziewczyno przestań wreszcie robic apetyt ; )
a ja mam przepis na milkyway
Moje ulubione ciasta (K) :D
A tył i boki ROSNĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄĄ ;P
Czaderski!
Ubóstwiam go!
Ślinka cieknie :-)
rewelacja:) pycha:)
U mnie będzie mój popisowy sernik z brzoskwiniami :-)
U mnie w planach też sernik z brzoskwiniami :))
Może podobne robimy? Ja robię z serka delfiko. Pychota! Jego jedyną wadą jest to, że szybko znika :-)
Nie znika, jest w biodrach
Eee tam. Raz się żyje! A ja nie wyobrażam sobie życia bez sernika z brzoskwiniami :-) A w biodra to akurat mogłoby mi trochę pójść :/
Mmmmmm
Ale kusisz, a tu już kuchnia na kłódkę zamknięta ;)
Mmm, pycha! A dupka rośnie… ;-)
SUPER!!
Super przepis…. ;-) muszę przyznać, że nie jestem doświadczoną osobą jeśli chodzi o wypieki i bałam się strasznie czy wyjdzie ;-) ale udało się ;-) polecam z całego serca i dziękuję za inspiracje ;-)
Smakowicie wygląda!
Mmm..
Marta, coś dla Ciebie! :v
Nie ma siły, muszę zrobić :)
o. mój. boże. IDEAŁ <3
ja tam nie mam problemów ze przytyje takze moge wsuwać
Kajmak <3
A ja robiłam……i robic bede :-D baaaaaardzo dobry!
Cukier, cukier i cukrzyca. Za dużo tego.
to samo tyczy się tłuszczów ;) ale jak się zje taki sernik raz na jakiś czas, to nic nikomu nie zaszkodzi :) Co innego jak się nie zna umiaru ;)
A nie jest za słodki ten sernik z taką polewą? Może bym kiedyś zrobiła taką na moim serniku.
Serniczek cudo :-) a potem dupa rośnie i trzeba prosić Chodakowską o pomoc :-/
Woow. Mi taki piękny nie wyszedł :-)
ślinka aż cieknie na sam widok
ja zrobiłam jest cudowne
napisz proszę że przepis jest dietetyczny :D i nie pójdzie w boczki :D
mniam mniam
Uwaga, będę wychwalać! :) Nie przepadam za sernikami, serio. Do tego przepisu przekonała mnie masa kajmakowa, której nigdy nie jadłam z sernikiem. To był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło puszyste, ser nie jest przesłodzony, a kajmak i snickers dają super smak do całości. Wielkie plus dla autorki przepisu, ciasto zeżarte jeszcze praktycznie ciepłe :) Pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji :)
mniam!
mój Boże, jeżeli to ciasto smakuje tak, jak wygląda to nie ma czasu się zastanawiać nad tym, jakie ciacho upiec! <3
biorę się do roboty ;D
Czekam na opinię :D
czy mozna je robic na blasze
można
ooo matko, jakie to dobre! :) ledwo zdążyło ostygnąć, a już nie ma prawie pół blaszki! SUPER PRZEPIS! :D
To się cieszę, że smakowało :)) Będzie mi miło jak zostawisz również komentarz pod postem: http://kulinarneprzeboje.pl/2014/05/01/sernik-kajmakiem-snickersami/ . Z góry dzięki :) PS. A jeśli jeszcze zdążysz zrobić zdjęcie, to chętnie je zamieszczę na fanpage’u wśród dzieł innych użytkowników :)
Komentarz zostawiony, idę z aparatem bić się o ostatni kawałek ;) może uda się zrobić zdjęcie :)
Dziękuję pięknie! :))
Łukasz – robimy takie!!!!! <3
mega
już wiem jakie kolejne upieke ciasto
Jak upieczesz, daj znac :) miło mi również będzie jeśli podeślesz fotkę i zostawisz komentarz na blogu :)
Proszę o przepis pięknie wygląda
Prosze :) http://kulinarneprzeboje.pl/2014/05/01/sernik-kajmakiem-snickersami/
Dzięki bardzo i pozdrawiam
mmmmmmmm na pewno smakowite
sernik jest bardzo prosty w wykonaniu i pyszny, wszystkim polecam
mniam
jak zmniejszam tem. do 120 st.C to jeszcze piec 90-100 min ?
Tak. Napisałam ok. 90-100 minut, bo piekarniki mają różną moc i u jednych zarumieni się już po 90 minutach.. u innych może to trwać nieco dłużej.
Wyrósł Ci ten sernik?? Jaja poszły całe, czy tylko żółtka??
Tak jak widać na zdjęciu – nie jest zbity i urósł :) Jeśli w składnikach jest jajko – to znaczy, że dawałam całe. Jeśli używam tylko białka lub tylko żółtka, to zaznaczam to.
Już kilka osób go robiło i chwaliło go sobie, pozostawiając dobre opinie na fanapge’u bloga :)
Pozdrawiam!
Mój mąż,który jest wielkim smakoszem serników stwierdził,że lepszego nie jadł :D
Słodkiego ;)
pychotka :)
No Monika Pawlik to coś dla nas :))
Polecam, polecam :D
Paulina Celuch
bardzo faine i słotkie
zrobiłam sobie na urodziny :D jest mega
A zdjęcia mi nie wysłałaś! No wiesz Ty co Ola ;p Po tym wszystkim co razem przeszłyśmy :p
nie było czasu, jak rodzicielka zaczęła kroić to znikł w 5 minut :D
No ok, wybaczam :) Najważniejsze, że smakowało :p
Moje dzieło :-)
Natalia Lisiak sernik sam w sobie nie jest słodki więc krówka i snickersy dopełniają smak :-)
Hm no nic pozostaje mi sprawdzić … najwyżej będę zmuszona zjeść sama :D
Jak upieczesz,to daj znać, czy smakowało :)) i koniecznie podeślij fotkę na slodka_babeczka@wp.pl ;)
Wygląda super ale boję się że aż tyle słodkiego może się u mnie nie przyjąć ….
Czy nie jest zbyt słodki ???
Jest słodki. Czy za bardzo, to w moim przypadku ciężko stwierdzić, bo należę do osób, które bardzo słodkie rzeczy uwielbiają ;)
dajcie troszkę :D
ja też chcę :D
Boski jest … chyba się zakochałam <3
Jaka krówka <3
Robiony pierwszy raz, aż ślinka cieknie :-)
Lekarski!?
tak, ale nie jestem wzorem zdrowego odżywiania :p
No może i jestem. 4 miesiace wakacji zaczynam od wtorku ha! A gdziieee studiujesz, jesli mozesz sie podzielic :)? :D
CM UMK. Mam nadzieję, że to moje ostatnie 43 dni na tej uczelni ;p
Ja już bułeczki robiłam, teraz po maturze uruchamiam z powrotem swoją stronę :*, zapraszam Cię
Eat Shrimps http://eatshrimps.blogspot.com/
Młoda d*pa jesteś :D Ja do codziennego pisania pewnie wrócę dopiero po ukończeniu studiów ;p Dzięki za zaproszenie ;)
miałam go na urodzinach <3
a zdjęcie?:P
hah nie zdążyłam zrobić XD takie dobre i każdy zjadł :D
No co za ludziska :p
hah no :D
Pyszności ;-)
Właśnie się sernik studzi, tylko popekal :-(
Może za bardzo napowietrzyła się masa serowa przy mieszaniu?
robiłam i polecam pyszny :) warto zrobić :)
A zdjęcie? :D
Mmmm, uwielbiam Snickersy, a taki sernik z wielką ochotą bym schrupała.
Rewelacyjnie wygląda ten sernik :) Uwielbiamy serniki i snikersa więc to dla nas połączenie idealne :)