Serniki i serniczki Słodkości

Sernik z kajmakiem i Snickersami

Jeśli kochacie serniki, to gorąco Wam polecam mój ostatni wypiek, czyli prosty i smaczny sernik z kajmakiem i Snickersami! Sernik został upieczony w okrągłej formie o średnicy 24cm.

Składniki

  • Składniki na spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami 300g (użyłam ciastek Bonitki)
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Masło 80g
  • Masa sernikowa:
  • Twaróg 1kg, mielony
  • Cukier 1 szklanka
  • Budyń śmietankowy 2 opakowania
  • Jajko 6 sztuk
  • Aromat cytrynowy 1 łyżeczka
  • Dodatkowo
  • Kajmak 400g
  • Snickers Batoniki lub cukierki, 150g
  • Sos toffi do dekoracji

20140430_204726

Wykonanie

  1. Ciasteczka pokruszyć drobno lub zmiksować w blenderze. Dodać cukier waniliowy i masło, zagnieść. Ciasto przełożyć do okrągłej formy o średnicy 24cm, ugnieść palcami. Podpiec spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200C.
  2. Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier i dwa budynie śmietankowe (w proszku), miksować na średnich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo dodawać po jednym jajku, miksować.
  3. Gotową jednolitą masę przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C. Piec około 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120C i piec jeszcze ok. 90-100 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik w piekarniku na ok. 30 minut. Następnie studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, uprzednio oddzielając nożem brzegi sernika od blaszki, by sernik nie opadł.
  4. Po ostudzeniu wysmarować wierzch sernika kajmakiem, posypać pokrojonymi w paseczki Snickersami. Wstawić do lodówki, by sernik się schłodził. Smacznego!


20140430_204830

Polecam również ciasto 3 Bit

4 / 5 ( 2 głosów )

118 thoughts on “Sernik z kajmakiem i Snickersami”

  1. A ja niestety uważam że sernik wygląda ślicznie ale niestety bardzo średni w smaku wychodzi bardzo zbity jak taka klucza sernik powinien być puszysty ale jak się daje całe Jajka bez wcześniej oddzielnie ubitych białek i aż tyle budyniu to nie ma opcji by taki wyszedł gdyby dać max jeden budyń do tego oddzielnie ubić białka na pewno był by lepszy :)

  2. Witam,
    czy można użyć twarogu z wiaderka? jeśli tak to jaki będzie najlepszy?
    czy piec z termoobiegiem, czy bez?
    pozdrawiam

    1. Tak, może być z wiaderka ;) Używałam tego z Biedronki, tylko wcześniej zlewam nadmiar wody, który jest na powierzchni twarogu. Piekę bez termoobiegu. Pozdrawiam :)

  3. Super przepis…. ;-) muszę przyznać, że nie jestem doświadczoną osobą jeśli chodzi o wypieki i bałam się strasznie czy wyjdzie ;-) ale udało się ;-) polecam z całego serca i dziękuję za inspiracje ;-)

  4. Uwaga, będę wychwalać! :) Nie przepadam za sernikami, serio. Do tego przepisu przekonała mnie masa kajmakowa, której nigdy nie jadłam z sernikiem. To był strzał w dziesiątkę! Ciasto wyszło puszyste, ser nie jest przesłodzony, a kajmak i snickers dają super smak do całości. Wielkie plus dla autorki przepisu, ciasto zeżarte jeszcze praktycznie ciepłe :) Pozdrawiam i życzę kolejnych inspiracji :)

    1. Tak. Napisałam ok. 90-100 minut, bo piekarniki mają różną moc i u jednych zarumieni się już po 90 minutach.. u innych może to trwać nieco dłużej.

    1. Tak jak widać na zdjęciu – nie jest zbity i urósł :) Jeśli w składnikach jest jajko – to znaczy, że dawałam całe. Jeśli używam tylko białka lub tylko żółtka, to zaznaczam to.
      Już kilka osób go robiło i chwaliło go sobie, pozostawiając dobre opinie na fanapge’u bloga :)
      Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here