Szybka mizeria ze świeżymi ogórkami, śmietaną i koperkiem
Sałatki do grilla Sałatki i surówki

Mizeria z ogórków i śmietany. Jak zrobić mizerię?

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut

Mizeria z ogórków – najlepsza to ta w sezonie, z ogórków gruntowych. Poza sezonem możemy się zadowolić mizerią z ogórków szklarniowych.
Tradycyjna mizeria to sałatka z zielonych ogórków (potartych lub pokrojonych w plasterki). Najczęściej występuje z dodatkiem śmietany, kefiru, jogurtu lub zsiadłego mleka. Bywają jednak także wersje z cebulą lub olejem. U nas najczęściej występuje wersja ze śmietanką 30% oraz z octem lub sokiem z cytryny – w zależności, co akurat mamy pod ręką. Również częstym dodatkiem w naszej mizerii jest świeżo posiekany koperek. Inni zaś często dodają szczypiorek, miętę lub natkę pietruszki.

A Wy? :) Jaką wersję mizerii lubicie najbardziej?

Mizeria z ogórków i śmietany – Składniki:

  • 8 średnich ogórków gruntowych (najlepiej), a poza sezonem mogą być ogórki szklarniowe – ok. 500g
  • sól
  • 1 kartonik słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% – ok. 330ml
  • 5 łyżeczek octu lub soku z cytryny (można dać mniej lub więcej, do smaku)
  • pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 pęczek świeżego koperku – ok. 20g
Szybka mizeria ze świeżych ogórków gruntowych z dodatkiem śmietany kremówki

Mizeria z ogórków i śmietany – Wykonanie:

  1. Ogórki gruntowe umyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić do miski, posypać je solą i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie porządnie odcisnąć ogórki z wody, która puściły.
  2. W osobnej miseczce wymieszać ze sobą: śmietankę, cukier i ocet (lub sok z cytryny). Wlać do ogórków, przemieszać. Doprawić do smaku pieprzem.
  3. Dodatkowo można mizerię posypać koperkiem, co nada fajnego smaku. Przed podaniem można mizerię z ogórków schłodzić w lodówce. Smacznego!
4.9 / 5 ( 211 głosów )

37 thoughts on “Mizeria z ogórków i śmietany. Jak zrobić mizerię?”

  1. u mnie mizeria to ogórek w plasterki (wcześniej posolony i odsączony, więc sól potem do smaku) , pieprz ziołowy – obowiązkowo, ale ten bez papryki; cukier, pieprz zwykły, sok z cytryny i śmietana najlepiej 18% gęsta.

  2. Jestem z Poznania, więc robię na słodko (dla siebie bardziej, dla męża mniej) jak podano w przepisie, tylko używam śmietanę 18% i cytrynę lub kwasek cytrynowy + dużo posiekanego koperku :) Podobnie jest z sałatą – też
    na słodko :)

  3. Ojej… A ja nie mogę przełknąć mizerii na słodko. U mnie musi być słono i kwaśno;-) co podniebienie to inny smak;-)

  4. U nas mizeria w okresie letnim jest praktycznie nieodłącznym elementem każdego obiadu :) Najlepsza jest tradycyjna, czyli ogórek, cebulka i śmietana, czasami jeszcze koperek lub szczypior :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here