Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla.

Składniki

  • Spód:
  • Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g
  • Masło 100g
  • Masa serowa:
  • Żelatyna 15g
  • Woda 60ml gorącej wody
  • Serek mascarpone 500g
  • Cukier 210g
  • Śmietana 30% 400ml
  • Galaretka truskawkowa 3 opakowania, może być również wiśniowa
  • Woda 1000ml, gorąca

20140728_194100

Wykonanie:

  1. Ciasteczka pokruszyć, dodać masło. Wyrobić rękoma masę i wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę o wymiarach 28cm x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ciasteczek i masła równo rozprowadzić na blaszce. Wstawić ponownie do lodówki.
  2. Żelantynę zalać gorącą wodą, odstawić do ostudzenia.
  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Pozostały cukier połączyć z serkiem mascarpone, wymieszać. Ostudzoną żelatynę dodać do mascarpone i dokładnie wymieszać.
  4. Następnie stopniowo, po łyżce dodajemy mascarpone do śmietany i mieszamy delikatnie. Tak przygotowaną masę wylać na spód z ciasteczek. Na wierzch wyłożyć umyte i osuszone maliny. Wstawić blaszkę na ok. 3h do lodówki.
  5. Galaretki rozpuścić w 1000ml gorącej wody, pozostawiamy do ostygnięcia. Chłodną i zaczynającą żelować galaretkę wylać na sernik i ponownie wstawić do lodówki, by całkowicie stężała. Smacznego!

20140728_194217

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

30 odpowiedzi na “Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone)

  1. Kamila says:

    Witam zrobiłam ten sernik na zimno :-) zajadamy się nim dziś :-) jest przeprzepyszny ,idealny bym powiedziała ,wszystkow proporcjach idealnie podane, szybko się robi a najważniejsze jak smakuje a smakuje jeszcze lepiej jak wygląda :-) :-) :-)

  2. Pati says:

    Hej właśnie robię to cudo ale jak z moją skleroza nie mam śmietany 30 tylko 12 i nie mam możliwości wyjąć z domu co robić

    • Kulinarne przeboje says:

      Trzymam kciuki :) Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu, więc powinno się udać :) Miło mi będzie jeśli podeślesz potem fotkę swojego dzieła, to dodam je do zdjęć nadesłanych przez czytelników. Pozdrawiam :)

  3. neverfull says:

    mam pytanie czy można zamiast spodu z ciastek zrobić normalny pieczony spód ?? jeśli tak to proszę o link do spodu który najlepiej się nada
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.