Rolada śmietanowa z borówkami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Rolada śmietanowa z borówkami

Składniki

  • Na roladę biszkoptową:
  • Jajka 4 duże lub 6 małych
  • Mąka pszenna tortowa 150g
  • Mąka ziemniaczana 50g
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
  • Cukier 175g
  • Cukier waniliowy 1 op. (16g)
  • Woda wrzątek, 4 łyżki
  • Krem:
  • Śmietana kremówka 300ml
  • Mascarpone 250g
  • Cukier 130g (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast)
  • Dodatkowo:
  • Borówki 300g

Wykonanie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200C. Wyłożyć blachę do pieczenia (taką umieszczoną standardowo w piekarnikach – patrz zdjęcie poniżej; moja była o wymiarach 38cm x 38cm) papierem do pieczenia.

1312379818[1]

  1. Jajka zasypać cukrem i cukrem waniliowym, wylać na cukier 4 łyżki wrzątku (by jajka pod wpływem wysokiej temperatury się nie ścięły). Ubić na piankową masę.
  2. Wymieszać ze sobą 150g mąki tortowej, 50g mąki ziemniaczanej i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Mikser włączyć na najniższe obroty i dodawać stopniowo wymieszane ze sobą mąki.
  3. Równomiernie rozsmarować ciasto na przygotowanej blaszce i piec w piekarniku przez ok. 8-10 minut do uzyskania żółtozłotego koloru (uważać, by nie przesuszyć biszkoptu w piekarniku, bo wtedy może popękać przy zwijaniu).
  4. Natychmiast wyjąć ciasto biszkoptowe na rozwinięty posypany cukrem ręcznik. Lekko namoczyć papier do pieczenia wodą i zdjąć.
  5. Luźno zwinąć ciasto z ręcznikiem w rulon i poczekać aż ostygnie (podczas rolowania nie należy mocno ugniatać ciasta, bo popęka).
  6. Mascarpone utrzeć z cukrem.
  7. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać mascarpone i mieszać łyżką.
  8. Gotowy krem rozsmarować na rozwiniętej roladzie (cześć kremu pozostawić do wysmarowania zwiniętej rolady na zewnątrz), wysypać borówki. Zwinąć delikatnie roladę, posmarować kremem, ozdobić pozostałymi borówkami. Chłodzić w lodówce ok. 2-3h. Smacznego.

20140731_190208

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Rolada śmietanowa z borówkami

  1. Studencka kuchnia says:

    Zawsze zewnątrz można posmarować polewą czekoladową, aby rolada była ciut sztywniejsza. Choć podejrzewam, że wówczas byłoby za słodkie.

    Przyznam szczerze, że prawdopodobnie zrobię tą roladę, ale ciasto nasączę syropem miętowym, wówczas ciasto będzie bardziej orzeźwiające :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.