Placki z cukinii

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Pyszne placuszki z cukinii. Placki z cukinii najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub sosem tzatziki.

20140802_171248

Składniki

  • Cukinia 2 średnie (razem ok.700g)
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Jajka 2 sztuki
  • Mąka pszenna 3 czubate łyżki
  • Pieprz do smaku
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cebula 2 małe sztuki (ok.100g)
  • Czosnek 2 ząbki
20140802_171234

Wykonanie:

  1. Cukienie umyć, odciąć końcówki, usunąć ewentualne pestki. Część (ok.200g) zetrzeć na małych oczkach, pozostałe (ok.500g) zetrzeć na dużych oczkach. Posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie porządnie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Do cukinii dodać jajka, mąkę, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku pieprzem, wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
  5. Podawać z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, sosem tzatziki lub sosem czosnkowym. Smacznego!

20140802_171307

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

13 odpowiedzi na “Placki z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.