Kawowe ciasto z borówkami, galaretką i śmietaną kremówką.
Składniki
- Składniki na biszkopt:
- Masło 150g
- Gorzka czekolada 90g
- Kawa rozpuszczalana 2 łyżeczki
- Woda 80ml, wrzątku
- Kakao gorzkie 50g
- Kwaśna śmietana 18% 180g, gęsta
- Mleko 3 łyżki
- Jajko 5 sztuk
- Cukier 250g
- Mąka pszenna 220g
- Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka
- Galaretka z owocami:
- Galaretka malinowa lub wiśniowa, 2 opakowania
- Woda 700ml wrzątku
- Borówki ok. 200g
- Krem:
- Śmietana kremówka 500ml
- Żelatyna 2 łyżeczki + odrobina wrzątku do zalania
- Borówki ok. 200g
- Dodatkowo:
- Czekolada mleczna 100g
- Herbata do nasączenia biszkoptów
Wykonanie:
- Dwie galaretki rozpuścić w 700ml wrzątku, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
- W garnuszku rozpuścić 150g masła, następnie dodać gorzką czekoladę, zdjąć z palnika, wymieszać, ostudzić.
- Zaparzyć kawę rozpuszczalną w 80ml wrzątku.
- W nowej miseczce wymieszać ze sobą dokładnie kakao, śmietanę, mleko i ostudzoną kawę. Następnie gotową masę dodać do roztopionego masła z czekoladą i wymieszać do połączenia składników.
- W misie miksera ubić jajka z cukrem, do uzyskania puszystej i gładkiej piany. Dodać wyżej przygotowaną masę kawowo-czekoladową i mieszać na średnich obrotach. Stopniowo przesiewać do powstałej masy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając cały czas na najniższych obrotach miksera, by nie powstały grudki. Mieszać do czasu połączenia składników.
- Blaszkę wysmarować masłem, oprószyć kaszką manną. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części. Każdą część nasączyć herbatą za pomocą pędzelka.
- Gdy wcześniej przygotowana galaretka zacznie nieco tężeć dodać do niej ok. 200g borówek, wymieszać. Wylać tężejącą masę na biszkoptowy spód i przykryć drugą warstwą biszkoptu.
- 2 pełne łyżeczki żelatyny zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec niepełną szklankę cukru. Dodać ostudzoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ok. 200g borówek, wymieszać. Wyłożyć śmietanę na ciasto i wyrównać.
- Czekoladę zetrzeć na tarce. Posypać wierzch bitej śmietany.
- Chłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
a właśnie jestem w trakcie szukania przepisu na ciasto z borówkami :)
borówki, moja miłość <3
na jaką blachę jest ten przepis???
Przepraszam, że dopiero odpisuje, ale przez kilka dni nie miałam dostępu do Internetu. Korzystałam z balszki o wym. 15×35 cm. Można też użyć nieco większej, bo w mojej ciasto wyszło dość wysokie. Pozdrawiam :)
a o jakich wymiarach powinna być blaszka?
Ale te borówki zdobyły ostatnio popularność! Pycha! :)
yummy!!!!