Sernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek.
Składniki
- Spód ciasta:
- Ciasteczka owsiane z orzechami 420g
- Masło 125g
- Krem:
- Śmietana kremówka 30% 660ml
- Żelatyna 30g (4 łyżki)
- Woda gorąca, 120ml
- Mascarpone 750g
- Cukier 250g
- Mus borówkowy:
- Borówka amerykańska 500g
- Cukier puder 2 łyżki
- Galaretka o smaku owoców leśnych 2 opak.
- Woda 80 ml wrzątku
- Sok z cytryny 1 łyżka
Wykonanie:
- Ciasteczka pokruszyć drobno, masło posiekać w kostkę i połączyć z ciasteczkami. Wyrobić na ciasto i wyłożyć nim spód blaszki (wcześniej blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia). Schłodzić w lodówce (ok. 30-60minut).
- Żelatynę zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia.
- Mascarpone wymieszać z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać już przestudzoną żelatynę (wciąż płynną) i dokładnie wymieszać.
- Ubić śmietanę kremówkę, kolejno zmniejszyć obroty miksera na mniejsze i porcjami dodawać mascarpone. Miksować do połączenia składników. Gotową masę wylać na spód ciasta. Wstawić do lodówki.
- 500g borówek zmiksować za pomocą blendera, następnie przelać do garnka i dodać 1 łyżkę soku z cytryny i 80ml wrzątku oraz 2 łyżki cukru pudru, mieszać od czasu do czasu. Gdy mus z borówek zacznie wrzeć dodać 2 galaretki w proszku, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Gdy masa z borówek zacznie lekko tężeć wylać ją na masę serową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki w celu całkowitego stężenia. Smacznego! :)
Ciasto robiłam 2 razy I za drugim dałam o 75% mniej cukru- wyszło bardzo smacznie bo za pierwszym razem niestety stanowczo za słodkie zostało połowa blachy bo nikt nie był w stanie zjesc wiecej niz po mini kawałku. Przepis super ;)
Taki mój minus, że uwielbiam mocno słodkie rzeczy :) Na szczęście każdy może dawkować cukier wg uznania. Pozdrawiam :)
Lubię to.
Na jak dużą blachę jest ten przepis?
25×25 cm ;)
Pozdrawiam :)
Mmm… Rewelacja! Świetne połączenie :)
poprosze duuuży kawałeczek! pozdrawiam!