Standardowo w naszej rodzinie takie buraczki robi się w całości, jednak z braku laku można użyć też dużych pokrojonych na mniejsze kawałki (tak jak to ja uczniłam tym razem, bo niestety małych buraczków trafiło się mi tylko kilka).
Składniki
- Buraki 2kg
- Woda 1,5 l
- Ocet spirytusowy 10% 250 ml
- Cukier 2 płaskie łyżki
- Sól 1 płaska łyżka
- Pieprz ziarnisty 10 sztuk
- Liść laurowy 5 listków
- Ziele angielskie 10 sztuk
- Gorczyca ok. pół łyżeczki na słoik
Wykonanie:
- Nieobrane buraczki wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
- Następnie obrać buraczki i wrzucić do słoików. Jeśli mamy kilka większych buraków, to można je pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki ziaren gorczycy.
- Do innego garnka wlać wodę, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Na koniec wlać ocet. Gorącą zalewą zalać buraczki w słoikach i od razu zakręcić. Pasteryzować ok. 15 min. w kąpieli wodnej.
- Zobacz również przepis na: Sałatkę z buraczków i papryki