Przetwory

Buraczki konserwowe (marynowane) całe

Standardowo w naszej rodzinie takie buraczki robi się w całości, jednak z braku laku można użyć też dużych pokrojonych na mniejsze kawałki (tak jak to ja uczniłam tym razem, bo niestety małych buraczków trafiło się mi tylko kilka).

Składniki

  • Buraki 2kg
  • Woda 1,5 l
  • Ocet spirytusowy 10% 250 ml
  • Cukier 2 płaskie łyżki
  • Sól 1 płaska łyżka
  • Pieprz ziarnisty 10 sztuk
  • Liść laurowy 5 listków
  • Ziele angielskie 10 sztuk
  • Gorczyca ok. pół łyżeczki na słoik

DSC00923

Wykonanie:

  1. Nieobrane buraczki wrzucić do dużego garnka, zalać wodą i gotować do miękkości.
  2. Następnie obrać buraczki i wrzucić do słoików. Jeśli mamy kilka większych buraków, to można je pokroić na mniejsze kawałki. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki ziaren gorczycy.
  3. Do innego garnka wlać wodę, dodać przyprawy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Na koniec wlać ocet. Gorącą zalewą zalać buraczki w słoikach i od razu zakręcić. Pasteryzować ok. 15 min. w kąpieli wodnej.
  4. Zobacz również przepis na: Sałatkę z buraczków i papryki
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here