Pyszne ciasto na półkruchym cieście z dodatkiem śliwek i budyniu.
Wymiary blaszki: 24cm x 28cm
Składniki
- Półkruche ciasto
- Mąka pszenna tortowa 2,5 szklanki (400g)
- Masło 200g
- Cukier 1 szklanka
- Sól 1/3 łyżeczki
- Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
- Jajka 3 sztuki
- Masa budyniowa:
- Budyń 2 opak.
- Cukier waniliowy 16g
- Cukier 4 łyżki
- Mleko 1 litr
- Dodatkowo:
- Śliwki ok. 500-600g
- Cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
- Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, wymieszać. Na koniec dodać masło pokrojone w kostkę i jajka. Wyrobić ciasto. Podzielić je na 2/3 i 1/3.
- Następnie 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika, a pozostałe 2/3 do lodówki.
- Schłodzone 2/3 ciasta rozprowadzić równo na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w 190C (do lekkiego zarumienienia). Ostudzić.
- Ugotować budyń z dodatkiem cukru zwykłego i waniliowego. Przestudzony lekko budyń wylać na spód ciasta. Śliwki pokroić na połówki. Wyłożyć na budyniu (skórką do dołu, a przeciętą częścią do góry), oprószyć owoce lekko mąką. Zamrożoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.
- Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 190C. Osrudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
- Zobacz również przepis na: Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami
Zrobiłam wczoraj – wersja z jabłkami. Super przepis, pyszny, nie jest przesłodzony! Mniami :)
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :)
zaraz wypróbuję z moim kochaniem <3
kurcze… zamiast budyniu dodałam pianę z białek… nastepnym razem zrobie z budyniem…za chwilę wyciągam z piekarnika
Super! Chyba w następny weekend takie zrobię :)
To czekam na foto i opinię;)