Pesto z bazylii – Pesto bazyliowe – Pesto alla genovese – to nazwa tego samego, pysznego, oryginalnego, włoskiego, zielonego sosu przygotowanego na bazie bazylii, oliwy z oliwek, czosnku, soli i parmezanu. Jego głównym składnikiem są również orzeszki pinii, które można zamienić na orzechy włoskie, ziarna słonecznika czy migdały. Czasami również można parmezan zastąpić innym twardym serem, np. Grana Padano. Tradycyjnie pesto z bazylii robi się rozcierając składniki w moździerzach, z użyciem drewnianego lub marmurowego tłuczka. Z braku laku można posłużyć się blenderem, jak to robię właśnie ja ;-) Jedni preferują pesto w formie gładkiej pasty, inni zaś wolą, gdy w pesto pozostają małe kawałeczki składników. A Wy, jakiej formy zwolennikami jesteście? :)
Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów
Pesto z bazylii – Składniki:
- kilka garści liści bazylii (ok. 25g – w zależności od wielkości jest to czasem oskubany nawet cały krzaczek)
- 25g orzeszków piniowych (ewentualnie płatki migdałów, nasiona słonecznika lub inne orzeszki)
- 15g Parmezanu lub sera Grana Padano
- 1 ząbek czosnku
- 60ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Pesto z bazylii – Wykonanie:
- Czosnek obrać, posiekać na mniejsze kawałki.
- Ser zetrzeć na tarce.
- Orzeszki pinii zarumienić na suchej patelni.
- Listki bazylii umyć, osuszyć.
- Wszystkie składniki wrzucić do moździerza i utrzeć na pastę. Jeśli chcemy, by pesto było nieco mniej zwarte, można dodać trochę więcej oliwy. Jeśli nie posiadamy moździerza, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy – w zależności czy chcemy czuć kawałki orzeszków blendować krócej – a jeśli chcemy totalnie gładkie pesto – blendować dłużej. Na koniec doprawić pesto solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym).
- Pesto idealnie pasuje do wszelkich makaronów, grzanek, sałatek itp. Pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury bazylia może zrobić się gorzka, więc pesto dodawajcie do lekko przestudzonego makaronu.
Polecam również przepis na: Pesto sycylijskie z suszonych pomidorów