Ekspresowa kremówka, szybka kremówka, prosta kremówka, czy też leniwa kremówka – to idealne określenie na to ciacho. Wysiłek jest naprawdę minimalny. Chociaż do prawdziwej kremówki jej daleko, to warto pokusić się o takie szybkie ciacho do kawy :)
Obiecuję, że w przyszłości na blogu pojawi się przepis na oryginalną kremówkę ;)
Składniki
- Ciasto francuskie 2 płaty po 275g każdy
- Śmietana kremówka 30% 330ml
- Śmietan fix 2 opak. po 9g każdy
- Cukier puder 3-4 łyżeczki do śmietany + trochę do oprószenia
Wykonanie:
- Każdy arkusz ciasta francuskiego złożyć na pół, lekko przyklepać. Można je piec na załączonym do opakowania papierze do pieczenia. Złożone ciasto włożyć do piekanika rozgrzanego do 220C. Oba płaty można piec jednocześnie obok siebie na blaszce standardowo dołączanej do piekarnika. Piec ok. 15 minut – aż ciasto podrośnie i się zarumieni. Ostudzić.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, zmniejszyć obroty i dodać cukier puder oraz śmietan-fix przesiane przez sitko. Gotową masę ze śmietany wyłożyć na pierwszy blat ciasta francuskiego i przykryć drugim. Schłodzić w lodówce. Na koniec oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! :)
po prostu cudo!!!!
Na moim telerzyku? ??
wygląda pysznie
Mmmm
Jak u babci :-) babcia zawsze robiła podobna kremówkę <3
uwielbiam takie ciasta. i nie wpadłam żeby w taki sposób to zrobić :)
rzeczywiscie ekspresowa :D w sam raz dla niespodziewanych gości :)