Nalewka śliwkowa. Nalewka ze śliwek węgierek.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nalewka ze śliwek, czyli śliwkówka.

Składniki

  • Śliwki węgierki 3kg
  • Spirytus 96% 1 litr
  • Cukier 1kg
  • Woda 1 litr

DSC_0068

Wykonanie:

  1. Śliwki umyć, osuszyć, a następnie pozbawić je pestek. Wrzucić do dużego naczynia lub słoja (np. takiego dużego do kiszenia ogórków). Zalać śliwki spirytusem wymieszanym z przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na miesiąc.
  2. Po tym czasie zlać alkohol do innego naczynia. Najlepiej do tego użyć gazę, by nalewka była klarowna i nie pływał w niej miąższ z owoców.
  3. Śliwki zasypać cukrem i zostawić na ok. 1-2 tygodnie (w zależności jak bardzo będzie puszczał sok z owoców – jeśli szybko puści, to wystarczy 1 tydzień). Ok. 1-2 razy na dzień potrząsać naczyniem, by cukier dokładnie się rozpuścił. Po tym czasie zlać powstały sok i wymieszać go z wcześniej przygotowanym alkoholem ze śliwek. Rozlać do butelek. Im dużej nalewka leżakuje, tym jest lepsza.
  4. Zobacz również przepis na nalewkę z aronii: Aroniówka

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.