Makaronowa sałatka z marynowanymi pieczarkami i kurczakiem.
Składniki
- Piersi z kurczaka 2 sztuki (ok. 300g)
- Kukurydza konserwowa 1 puszka (285g po odsączeniu)
- Groszek konserwowy 1 puszka (240g po odsączeniu)
- Fasola czerwona 1 puszka (240g po odsączeniu)
- Makaron 150g suchego makaronu muszelki
- Majonez 3 czubate łyżki
- Pieczarki marynowane 1 duży słoik (420g pod odsączeniu)
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
Wykonanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju.
- Pierś z kurczaka skropić oliwą z oliwek i doprawić z obu stron przyprawą do kurczaka gyros. Odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie usmażyć pierś na rozgrzanym oleju (zarumienić z obu stron, a następnie dusić pod przykryciem aż mięso będzie dobre w środku. Można je delikatnie podlać wodą, by lepiej się dusiło). Ostudzić kurczaka, a następnie pokroić go w paseczki lub w kostkę.
- Kukurydzę, fasolę i groszek odsączyć z zalewy.
- Pieczarki odsączyć z zalewy i pokroić w paseczki.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
bardzo smaczna, palce lizać :)
Muszę zrobić. Tamtą z brokułem i papryką była Pyszna. Tyle że sos czosnkowy zrobiłam z jogurtu ;-)