Ciasta biszkoptowe Ciasta z owocami

Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami

Szybkie ciasto z brzoskwiniami w 10 minut – bo tylko tyle wynosi czas przygotowania tego ciasta. Jedyne, co się dłuży, to czas pieczenia ;)

Szklanka podana w przepisie ma pojemność 250ml.

Ciasto z brzoskwiniami przygotowałam w dwóch blaszkach o średnicy 18cm. Można je również zastąpić jedną, okrągłą blaszką o średnicy 28-32cm.

Składniki

  • Mąka pszenna tortowa 2 szklanki
  • Olej pół szklanki
  • Jajka 4 duże sztuki
  • Cukier 1 szklanka
  • Cukier waniliowy 16g
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • Olejek cytrynowy 5ml
  • Brzoskwinie w syropie 1 puszka

DSC_0062

Wykonanie:

  1. Za pomocą miksera utrzeć jajka z cukrem. Gdy kryształki cukru prawie znikną, wlać cienkim strumieniem olej i olejek cytrynowy, wsypać proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  2. Powoli, partiami dodać przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszać mikserem, do uzyskania jednolitej masy.
  3. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do ciasta. Przemieszać delikatnie łyżką.
  4. Blachę wysmarować tłuszczem i wylać na nią ciasto z owocami.
  5. Piec ciasto z brzoskwiniami w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 – 45 minut (do zarumienienia)
  6. Po ostudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego!

 

4 / 5 ( 1 głosów )

8 thoughts on “Proste i szybkie ciasto z brzoskwiniami”

    1. Całe jajka :) gdy jest inaczej, to nadmieniam, że mają być same białka lub same żółtka :) Pozdrawiam! :)

  1. Faktycznie przepis prosty i bez problemów może takie ciasto zrobić każdy – dziękuje za przepis. Dołączyłem do moich domowych przepisów :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here