Ciasto Raffaello bez pieczenia

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm.

Ciasto Raffaello bez pieczenia – Składniki:

  • 1 opak. dużych krakersów (ok. 180g; najlepiej Lajkonik, ponieważ inne firmy lubią dawać za dużo soli ;))
  • 100g herbatników
  • 1500ml mleka
  • 4 budynie śmietankowe
  • 43g cukru waniliowego
  • 100g białej czekolady
  • 250 – 300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki) (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast)
  • 100g masła
  • 100g wiórków kokosowych do kremu + 50g do posypania wierzchu ciasta
  • 80ml Advocatu (użyłam Advocat Tiramisu)
  • 100g migdałów w płatkach

 

ciasto Raffaello bez pieczenia

Ciasto Raffaello bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Na suchej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
  2. W 500ml mleka rozprowadzić budynie, dodać cukier zwykły i waniliowy, wiórki (100g) i uprażone migdały w płatkach.
  3. Pozostałe 1000ml mleka podgrzać, dodać masło i czekoladę połamaną na kawałki, rozpuścić dokładnie. Zagotować. Do gotującego się mleka wlać wcześniej rozrobione budynie, mieszać co jakiś czas, by nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodać Advocat i dalej mieszać. Budyń gotować do czasu aż odpowiednio zgęstnieje (powinien ‘bąbelkować przez ok. pół minuty).
  4. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na spód 1/3 masy budyniowej. Ułożyć warstwę herbatników, wylać kolejną 1/3 część masy budyniowej. Ułożyć kolejną warstwę z krakersów, wylać pozostały budyń. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (ok.50g). Pozostawić do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Smacznego!
Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

22 odpowiedzi na “Ciasto Raffaello bez pieczenia

  1. MagdaS. says:

    Robiłam na swoje urodziny 11 sierpnia, wyszło super i było przepyszne!!!!
    Polecam i nie raz jeszcze zrobię.
    P.S. oczywiście będę tu zaglądać

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.