Ciasto Raffaello bez pieczenia – nowy, udoskonalony przepis. Teraz ciasto jest szybsze w wykonaniu, prostsze i smaczniejsze :) Użyłam blaszki o wym. 28x26cm.
Ciasto Raffaello bez pieczenia – Składniki:
- 1 opak. dużych krakersów (ok. 180g; najlepiej Lajkonik, ponieważ inne firmy lubią dawać za dużo soli ;))
- 100g herbatników
- 1500ml mleka
- 4 budynie śmietankowe
- 43g cukru waniliowego
- 100g białej czekolady
- 250 – 300g cukru zwykłego (ok. półtora szklanki) (lub mniej jeśli nie lubicie mocno słodkich ciast)
- 100g masła
- 100g wiórków kokosowych do kremu + 50g do posypania wierzchu ciasta
- 80ml Advocatu (użyłam Advocat Tiramisu)
- 100g migdałów w płatkach
Ciasto Raffaello bez pieczenia – Wykonanie:
- Na suchej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
- W 500ml mleka rozprowadzić budynie, dodać cukier zwykły i waniliowy, wiórki (100g) i uprażone migdały w płatkach.
- Pozostałe 1000ml mleka podgrzać, dodać masło i czekoladę połamaną na kawałki, rozpuścić dokładnie. Zagotować. Do gotującego się mleka wlać wcześniej rozrobione budynie, mieszać co jakiś czas, by nie powstały grudki. Pod koniec gotowania dodać Advocat i dalej mieszać. Budyń gotować do czasu aż odpowiednio zgęstnieje (powinien ‘bąbelkować przez ok. pół minuty).
- Blaszkę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć pierwszą warstwę krakersów. Wylać na spód 1/3 masy budyniowej. Ułożyć warstwę herbatników, wylać kolejną 1/3 część masy budyniowej. Ułożyć kolejną warstwę z krakersów, wylać pozostały budyń. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi (ok.50g). Pozostawić do ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej przez kilka godzin). Smacznego!
A blaszka/forma jakich wymiarów żeby było takiego “wzrostu”??
Tak, jak jest w notce ;)
28x26cm
Robiłam na swoje urodziny 11 sierpnia, wyszło super i było przepyszne!!!!
Polecam i nie raz jeszcze zrobię.
P.S. oczywiście będę tu zaglądać
Cieszę się bardzo :)
U mnie dziś królował na stole
Przepis porywam :-)
Wygląda smakowicie
Uwielbiam rafaello :)
wyszło ci przepiękne:)
Cudowne rozpuszcza sie w ustach
Pyszota
300 g cukru ?? :)
Wbrew pozorom na 1,5 litra mleka i 4 budynie to nie jest aż tak dużo :P Pomijając fakt, że osobiście kocham słodkie ciasta ;)
A tą masę wykładać trzeba zimna?
Może być ciepła ;)
super! to ulubione ciasto mojego lubego! :)
Po prostu niebo w gębie ;)
pychotka:)))
mniam..:)
mniam
mniam mniam mniam mniam……. <3
pysznosci