Przepis na 12 babeczek.
Składniki
- Mleko 300ml
- Cukier 175g (100g do kremu, 75g do ciasta)
- Budyń śmietankowy 1 opak.
- Czereśnie z kompotu 24 sztuki
- Masło 250g o temperaturze pokojowej
- Cukier waniliowy 1 opak.
- Jajko 3 jajka
- Mąka 150g
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- Papierowe foremki
- Kakao w proszku 1 łyżka
- Wiśnie kandyzowane 12 sztuk do dekoracji
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 175C (termoobieg do 150C). Papierowe foremki umieścić w zagłębieniach blachy do mufinek. Z mleka, 100g zwykłego cukru, cukru waniliowego i budyniu śmietankowego w proszku ugotować gęsty budyń według przepisu z opakowania i ostudzić. Czereśnie wyłożyć na sitko, aby dobrze odciekły.
- 75g masła utrzeć na puszystą masę z cukrem oraz szczyptą soli, ucierać dalej, dodając pojedynczo jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie z masą jajeczną. Połowę ciasta wyłożyć do foremek. Do reszty ciasta dodać kakao w proszku i dokładnie wymieszać. Ciemne ciasto również włożyć do foremek. Do ciasta w każdej foremce wcisnąć po 2 czereśnie. Babeczki piec około 20 minut na środkowym poziomie nagrzanego piekarnika, następnie ostudzić na kratce.
- W tym czasie ubić na puszystą masę resztę masła, stopniowo dodawać do ostudzonego budyniu i mieszać, aż powstanie jednolity krem maślany. Rękaw cukierniczy z dużą gwiaździstą końcówką napełnić kremem i wycisnąć na babeczki. Na koniec na każdej babeczce umieścić jedną kandyzowaną wiśnię.