Makaron w kremowym sosie – szybki i prosty, idealnie nadający się jako baza do dań lub jako dodatek do mięs.
Składniki
- Makaron użyłam makaronu penne, ok 250-300g
- Mascarpone 250g
- Bulion mięsny przecedzony, ok. 300-400ml
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Serki topione 2 sztuki (opcjonalnie)
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
- Bulion podgrzać, partiami dodawać łyżką ser mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również dodać 2 serki topione, by sos był bardziej serowy w smaku. Gotować do czasu, aż sos nieco zgęstnieje.
- Gdy sos będzie już prawie gęsty, wrzucić do niego makaron i gotować jeszcze ok. 3-4 minuty, by penne wchłonęło nieco sosu. Smacznego!
- Zamiast makaronu penne można użyć inny rodzaj makaronu.
- Roladki na zdjęciu pochodzą z tego przepisu: Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami i boczkiem
bardzo lubię taki makaron ;)