Najlepsza beza. Przepis na bezy.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Bezy <3

Składniki

  • Białka 5 sztuk
  • Sól szczypta
  • Cukier drobny 2 szklanki (o pojemności 250ml)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka
DSC_0023

Wykonanie:
  1. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Dodać sok z cytryny i nadal ubijać. Następnie dodawać po łyżce cukru, wciąż ubijając. Masa na bezę jest gotowa, gdy zrobi się błyszcząca i gładka.
  2. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką i na papierze do pieczenia wyciskać bezy. Piec je w temp. 110C przez ok 60-80 minut (lub dłużej – zależy od mocy piekarnika). Po upieczeniu bezy można zostawić jeszcze na kilka minut w wyłączonym piekarniku, by nieco przeschły. Smacznego :)

DSC_0011
DSC_0015

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

12 odpowiedzi na “Najlepsza beza. Przepis na bezy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.