Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką)

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ciasto bananowe bez pieczenia. Blaszka o wym. 24cm x 15cm.

Inspiracja : zjemto.blox.pl

Składniki

  • Herbatniki maślane ok. 20 sztuk
  • Herbatniki maślano-kakaowe ok. 10 sztuk
  • Mleko 3 szklanki (razem 750ml)
  • Budyń śmietankowy 2 opakowania
  • Cukier 3/4 szklanki (lub mniej jeśli mamy mocno dojrzałe banany)
  • Sól szczypta
  • Masło 200g
  • Galaretka pomarańczowa 2 opakowania
  • Woda 3 szklanki (razem 750ml) wrzątku
  • Banany 3 sztuki
  • Sok z cytryny odrobina do skropienia bananów
DSC_0015

Wykonanie:
  1. Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać cukier, wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Wlać na gotujące się mleko i cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Przykryć budyń i odstawić do przestygnięcia.
  2. Do masła dodać szczyptę soli i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo po jednej łyżce ostudzonego budyniu, cały czas miksując, do momentu aż masa będzie jednolita.
  3. Banany pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny.
  4. Na dnie blaszki ułożyć warstwę maślanych herbatników. Na ciastka wyłożyć 1/3 masy, a potem 1/3 plasterków bananów , przykryć herbatnikami kakaowo-maślanymi, kolejną częścią masy i kilkoma plasterkami bananów. Czynność powtórzyć raz jeszcze, tym razem z herbatnikami maślanymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do lodówki.
  5. W 3 szklankach gorącej wody rozpuścić galaretki i odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretka zacznie znacznie tężeć, wylać ją na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)

DSC_0007

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Ciasto bananowe bez pieczenia (z galaretką)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.