Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia.

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Ekspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia.

Składniki

  • Herbatniki maślane ok. 250g
  • Powidła śliwkowe ok. 280g
  • Migdały w płatkach, 2 garście
  • Bezy kilka sztuk z tego przepisu: https://kulinarneprzeboje.pl/2014/12/02/najlepsza-beza-przepis-na-bezy/
  • Składniki na krem budyniowy:
  • Żółtka 2 sztuki
  • Cukier zwykły 3 pełne łyżki
  • Mleko 2 szklanki (razem 500ml)
  • Cukier waniliowy 16g
  • Mąka pszenna tortowa 3 łyżki
  • Skrobia ziemniaczana 2 łyżki
  • Masło 200g
DSC_0013

Wykonanie:
  1. Żółtka oddzielić od białek (białka można zamrozić lub zrobić z nich domowe bezy wg tego przepisu: DOMOWE BEZY). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać obie mąki, wymieszać, dolać 1 szklankę mleka i dalej energicznie mieszać (lub zmiksować), by nie było grudek. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać do niego wcześniej przygotowaną masę. Cały czas mieszać, by nie powstały grudki. Gdy bydyń będzie już gęsty, zdjąć go z palnika i ostudzić pod przykryciem.
  2. Masło wrzucić do misy, dodać szczyptę soli i ubić na puszystą masę. Następnie dodawać po 1 łyżce ostudzonego budyniu i miksować aż powstanie jednolity krem.
  3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na dno poukładać pierwszą warstwę herbatników i posmarować je cienko powidłami.
  4. Odłożyć na bok 3 łyżki masy budyniowej. Pozostały budyń podzielić na dwie równe części. Pierwszą część wyłożyć na powidła i wyrównać. Wyłożyć drugą warstwę herbatników, ponownie posmarować je powidłami i nałożyć drugą warstwę masy budyniowej. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Wierzch ciasta posmarować odłożoną na początku masą.
  5. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc, by herbatniki zmiękły).
  6. Przed podaniem udekorować ciasto (wcześniejsze dekorowanie spowodują, że bezy w lodówce zmiękną i nie będą już tak chrupiące). Płatki migdałów uprażyć na lekko złoty kolor na suchej patelni. Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki. Migdały wraz z bezami rozsypać na wierzchu ciasta. Smacznego :)

DSC_0003
Inspiracja: Zjemto.blox.pl

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

9 odpowiedzi na “Pani Walewska bez pieczenia. Pychotka bez pieczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.