Delikatny łosoś gotowany na parze z pomidorkami koktajlowymi
Obiad Przepisy na Boże Narodzenie Ryby

Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem.

Kuchnia : Polska


Składniki

  • Filet z łososia 300g
  • Masło 100g
  • Pieprz cytrynowy do smaku
  • Sól do smaku
  • Bazylia świeża lub suszona
  • Pomidorki koktajlowe żółte lub czerwone, kilka sztuk
  • Oliwa z oliwek do skropienia łososia
Przygotowanie łososia do gotowania na parze

Wykonanie:

  1. Łososia pozbawiamy skóry, kroimy na dwa kawałki. Moczymy go w osolonej wodzie (na pół litra wody dać sporą garść soli) przez ok. 30 minut.
  2. Następnie wyciągamy łososia z wody, osuszamy ręcznikiem papierowym, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
  3. Każdy kawałek łososia układamy na osobnym kawałku folii aluminiowej: na dno kładziemy 2 plasterki masła, na to łososia, znów dwa kawałki masła i na koniec pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową, by masło nie wypłynęło podczas gotowania.
  4. Gotujemy łososia na parze przez ok. 20 minut. Podawać np. z warzywami ugotowanymi na parze. Smacznego!

Delikatny łosoś i warzywa na parze

Rate this post

1 thought on “Łosoś gotowany na parze. Łosoś z masłem.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here