Pyszny i szybki pomysł na obiad. Schab duszony z porem i cebulą z dodatkiem przypraw
Obiad Schab

Schab duszony. Schab w sosie.

Kuchnia : Polska


Składniki na schab

  • Schab 15 plastrów (ok. 1 kg)
  • Cebula 2 duże sztuki – ok. 300 g
  • Por 1 średnia sztuka – ok. 75 g
  • Majeranek ok. 2 łyżeczki
  • Bulion mięsny 600 ml
  • Woda ok. 150 ml
  • Marchew 2 duże sztuki – ok. 300 g
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Ziele angielskie 5 sztuk
  • Liść laurowy 5 sztuk
  • Papryka czerwona słodka do smaku
  • Oliwa rzepakowy  do smażenia
  • kilka gałązek świeżego lubczyku (opcjonalnie)

Schab duszony z dodatkiem przypraw

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub większą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę.
  2. Marchewkę obrać. Por i marchewkę pokroić w plasterki. Dorzucić do zeszklonej cebuli i smażyć ok. 5 minut.
  3. W międzyczasie lekko rozklepać schabowe, posypać solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie otoczyć z obu stron w mące. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć schabowe z obu stron przez ok. 1 minutę.
  4. Marchewkę, por i cebulę wraz z tłuszczem ze smażenia wrzucić do brytfanny lub dużego garnka, zalać 600ml bulionu. Dorzucić również podsmażone plastry schabu. Patelnię po smażeniu podlać 100ml wody, wypłukać i wlać do garnka/brytfanny. Mięso powinno być całkowicie zanużone – jeśli nie jest, to należy dolać jeszcze trochę wody. Dodać 5 ziarenek ziela angielskiego i 5 listków laurowych. Dusić mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodać lubczyk i majeranek. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  5. Na sam koniec schab wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić mąką lub zabielić śmietaną. Smacznego!


Przepyszny schab duszony z dodatkiem pora, cebuli i przypraw

Pyszny obiad, schab duszony z porem, cebulą, marchewką i przyprawami

4.6 / 5 ( 264 głosów )

88 thoughts on “Schab duszony. Schab w sosie.”

  1. Coś przepysznego robię już 3 raz schab z tego przepisu i jest poprostu Niebo w gębie Dziękuję Bardzo za ten przepis

    1. Mam pytanie odnośnie dłuższego przechowywania mieska – czy można bezpośrednio po zrobieniu mrozic w pojemnikach? Czy lepiej na gorąco zawekowac w słoiki i trzymać w lodówce? Ewentualnie jakieś inne przepisy na mięso, które można tak przechowywać?
      Pozdrawiam serdecznie

    1. Po pierwsze, sos nie musi być klarowny. To sos, a nie galaretka. Jeśli zaś były grudki i ciągnący się por, to wybacz, ale do tego służy sitko.

  2. Bardzo dobre mięso:-) zrobiłam na swoje urodziny i goście byli zachwyceni. Mam tylko jedno ale. Co moglo byc powodem, że panierka z mąki podczas wolnego gotowania mi sie gdzie niegdzie odpazyla i zrobiły się takie mało wizualnie ladne kluski pływające w sosie? Pozdrawiam i dziękuję za super przepis! :-)

    1. A podsmażyła Pani najpierw schab? Wtedy nie powinny zrobić się żadne kluski podczas wolnego gotowania w dalszym etapie.

  3. Lubię schab w sosie☺ale może jakiś patent żeby nie był suchymięso oczywiście. Zalega zamrażarce trochę schabu i trzeba wykorzystać jak najszybciej☺

    1. Schab 15 plastrów (ok.1kg)
      Cebula 2 duże sztuki
      Por 1 średnia sztuka
      Lubczyk ok. 2 łyżeczki
      Majeranek ok. 2 łyżeczki
      Bulion mięsny 600ml
      Woda ok. 100ml
      Marchew 3 duże sztuki
      Pieprz do smaku
      Sól do smaku
      Ziele angielskie 5 sztuk
      Liść laurowy 5 sztuk
      Papryka czerwona słodka do smaku
      Oliwa z oliwek do smażenia

    1. do wypisywania bzdur to wiecie jak skorzystac z neta ale poszukac jak zrobic wywar to juz ciele musisz byc skoro takiej prostej rzeczy nie potrafisz kostke rosolowa wez bo jeszcze cos spieprzysz gotuja wywar

  4. Schabik przepyszny, z Twojego przepisu był u mnie w domu drugim w daniem w tegoroczny II dzien Swiat:-) Mama przygotowała go z kluskami śląskimi i surówka z kiszonej kapusty, pychota.. POLECAM! PS. Miałam robić zdjęcia, ale tak szybko znikał z talerzy, że nie zdążyłam;-)

  5. Takie obiadki jem często i bardzo mi smakują. Schab nieraz zamieniam na pierś z kurczaka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here