Słoik z kandyzowaną skórką pomarańczy, zrób to sam
Porady kulinarne i ciekawostki Przepisy na Boże Narodzenie

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Kandyzowana skórka pomarańczowa – nie wyobrażam sobie bez niej świąt :) Jak wiadomo, co domowe to najlepsze! Tak samo jest z kandyzowaną skórką pomarańczy – koniecznie musicie wypróbować :))

Przy kandyzowaniu skórki pomarańczowej nawet pomocny był narzeczony, który pięknie pozbył się gorzkiego albedo z owoców :D

O czym należy pamiętać przy przygotowaniu kandyzowanej skórki pomarańczy:

  • Do kandyzowanej skórki pomarańczowej warto użyć owoców ekologicznych, niewoskowanych. W inny przypadku należy pamiętać o dokładnym umyciu i wyszorowaniu owoców.
  • Pamiętaj, by dokładnie pozbyć się albedo, czyli wewnętrznj, białej części owocu, gdyż nadaje ona gorzki posmak.
  • gotuj skórki dwukrotnie w wodzie, a dopiero potem w syropie
  • skandyzowane skórki ciężko jest potem przerobić na inne kształy, więc przed kandyzowaniem nadaj im odpowiedni kształ : pokrój je w kosteczkę lub paseczki.

Plasterki pomarańczy

 

Zobacz również: Jak zrobić suszone pomarańcze na choinkę


Kandyzowana skórka pomarańczowa – składniki:

  • 8 średnich pomarańczy
  • 2 szklanki cukru
  • 60ml wody

Krojenie skórki pomarańczy nożem


Kandyzowana skórka pomarańczowa – wykonanie:

  1. Pomarańcze porządnie umyć i wyszorować. Można je obrać, dzieląc skórkę na ćwiartki, a miążdz zjeść… lub można przekroić pomarańcze na pół, wycisnąć z nich sok, a pozostałe skórki pokroić na ćwiartki i oczyścić z albedo (tej białej wewnętrznej części).
  2. Pokrojoną skórkę zalać wrzącą wodą i gotować kilka minut. Odcedzić. Zalać nowym wrzątkiem i ponownie gotować kilka minut.
  3. Skórkę pokroić paski lub w kosteczkę.
  4. W rondelku wymieszać wodę z cukrem. Wrzucić przygotowane skórki pomarańczy, gotować na małym ogniu w garnuszku bez przykrycia do czasu aż większość wody wyparuje, a skórki będą jakby przezroczyste (ok. 40 minut).
  5. Przełożyć do czystych słoiczków. Kandyzowaną skórkę pomarańczową można od razu wykorzystać do wypieków lub schować ją nawet na kilka tygodni do lodówki (w szczelnych pojemniczkach) lub ją zamrozić. Jeśli chcemy kandyzowaną skórkę pomarańczową pasteryzować, to należy zlać skórki wraz z syropem do słoików, zakręcić i gotować ok. 15 minut.

Kandyzowana skórka pomarańczy w słoiku
Słoik z kawałkami kandyzowanej skórki pomarańczy

Rate this post

1 thought on “Kandyzowana skórka pomarańczowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here