Sałatka Gyros ognista

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Sałatka Gyros ognista to sałatka, którą wyszukałam na portalu Knorr. Nie jest to tradycyjna sałatka Gyros (na którą znadziecie przepis tutaj: Sałatka Gyros warstwowa), lecz sałatka ze świeżych warzyw i popularnego mięsa Gyros w pikantnej odsłonie ;-) Nie wymaga ona zbytniego nakładu pracy, a na dodatek pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczna! Przypadła mi do gustu i na pewno nie raz zaserwuję ją na na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych. Na imprezę jednak polecam przygotować sałatkę gyros z podwójnej ilości składników, gdyż znika w zastraszająco szybkim tempie.

Inspiracja

 

Sałatka gyros ognista – składniki:

  • Piersi z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki
  • Przyprawa do kurczaka – tak, by całe piersi były otoczone w przyprawie
  • Przyprawa Chilli w proszku – 1 łyżeczka (ew. trochę więcej dla fanów pikantnych smaków)
  • Pomidory – 3 średnie sztuki
  • Ketchup pikantny – 4 pełne łyżki
  • Ogórek świeży – 1 duża sztuka
  • czerwona cebula – 2 małe sztuki
  • kapusta pekińska – pół średniej sztuki
  • Majonez – 4 pełne łyżki
  • Kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • Olej do smażenia

Sałatka Gyros ognista
Sałatka Gyros ognista

 

Sałatka gyros ognista – wykonanie:

  1. Piersi kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paseczki, posypać przyprawą do kurczaka i łyżeczką przyprawy chilli. Usmażyć mięso na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przykryć patelnię pokrywką, by mięso dobrze usmażyło się w środku i było soczyste (zbyt długie smażenie może wysuszyć mięso, dlatego warto je przykryć). Ostudzić. Jeśli mięso wyda się nam mało pikantne, można wtedy jeszcze dorzucić nieco chilli.
  2. Kapustę pekińską poszatkować.
  3. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  4. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  5. Ketchup wymieszać z majonezem (Warto użyć majonezu i ketchupu lepszej jakości, co znacznie wpływa na walory smakowe sosu i całej sałatki).
  6. Ogórki i pomidory umyć, pokroić w kostkę.
  7. W misce układać sałatkę tworząc warstwy ze składników: pomidory, kukurydza, sos, ogórek, cebula, pikantny kurczak gyros, sos, kapusta pekińska. Smacznego!


Więcej inspiracji na sałatki znadziecie tutaj: Sałatki i surówki

Przekąski na imprezę znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę

Przepisy na dania z kurczakiem znajdziecie tutaj: Kurczak Przepisy

Sałatka Gyros ognista

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

20 odpowiedzi na “Sałatka Gyros ognista

  1. Magdalena Żurawicka says:

    Ja robie inaczej mieso na sam spod na to majonez i ketchup,cebula i ogorki konserwowe na to majonez i ketchup i kukurydza i na to majo i ketchup a na koniec pekinka i tez znika w trybie ekspresowym.A mieso marynuje dzien wczesniej w przyprawie gyros,slodkiej i ostrej papryce oraz czosnku

  2. ina says:

    hej :) ładnie wygląda sałatka,, ale powiem Ci, ze jak znam prawdziwą sałatkę gyros to mięsko jest nieco niżej , więc hm…. z drugiej strony sobie myślę, niby nie musi być, ale! Może warto – bo mięsko zostanie zjedzone bardzo szybko przy nakładaniu pierwszych łasuchów a pózniej zostanie tylko kukurydza z majonezem itd. Pomysl ;-) pozdrawiam!

    • SłodkaBabeczka says:

      W notce wyżej masz odesłanie do oryginalnej sałatki Gyros na tym blogu ;) We wstępie wyraźnie zaznaczyłam, że to wersja zmodyfikowana i poza mięsem nic więcej ją z tradycyjną sałatką Gyros nie łączy :)
      Co do umiejscowienia mięska – nie robi to róznicy, bo wartwowe sałatki nakłada się po całej warstwie ;P więc każdy dostanie równomierną ilość składników. Pozdrawiam ;)

  3. Aleks says:

    A ja dodaję zamiast kapusty pekińskiej sałatę lodową, dokładam jeszcze świeżą paprykę a na wierzch ser feta i wszystko polane sosem czoskowym własnej roboty! To jest dopiero sałatka!!! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.