Fale Dunaju z galaretką agrestową i brzoskwiniami, to modyfikacja słynnego ciasta Fale Dunaju, które swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza falom utworzonym przez jasne i ciemne ciasto :) Mam nadzieję, że taka modyfikacja przypadnie Wam do gustu :) Ciasto zostało upieczone w blaszce o wym. 25x35cm.
Fale Dunaju z galaretką – Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 10 łyżek mleka
- 100ml oleju
- 300-310g mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżkeczka kakao
- 400g brzoskwin z puszki, odsączonych z syropu
Składniki na krem:
- 250g masła
- 3 łyżki cukru zwykłego
- 1 opak. (16g) cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy w proszku
- 400ml mleka
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe + 750ml wrzątku
- 100g czekolady mlecznej
Wykonanie:
- Żółtka utrzeć z cukrem. Kolejno dodać 10 łyżek mleka w temp. pokojowej, zmiksować. Cienką strużką wlewać olej, miksując na niskich obrotach. Następnie przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i połączyć wszystko, cały czas miksując.
- Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodać kakao i dokładnie wymieszać. Następnie rozprowadzić je na jasnym cieście.
- Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w kostkę, wyłożyć na cieście. Można je delikatnie wgnieść w ciasto.
- Piec ciasto ok. 30-35 minut (do tzw. ‘suchego patyczka’) w temp. 180C.
- Dwie galaretki agrestowe rozpuścić w 750ml wrzątku, pozostawić do stężenia.
- Ugotować budyń: Mleko (350ml) zagotować, a w pozostałych 50ml rozpuścić budyń, dodając do niego cukier wanilinowy. Wlać masę na gotujące się mleko, mieszać. Gęsty budyń pozostawić do ostudzenia.
- Masło wraz ze zwykłym cukrem utrzeć na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po łyżce budyniu, cały czas miksując.
- Tężejącą galaretkę wylać na upieczone i ostudzone ciasto. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka będzie już prawie stężała, wyłożyć na nią krem budyniowy. Wierzch ciasta posypać startą mleczną czekoladą (lub jak kto woli – polewą czekoladową). Smacznego!
Świetne fale i to jeszcze z brzoskwiniami :)
Pięknie wygląda :)
Fantastyczne fale! Z dodatkiem brzoskwiń- bardzo ciekawe musi smakować :)