Ryba na cieście francuskim, w tym przypadku sola (ale możecie użyć każdą inną białą rybę, np. dorsza). Z reguły do sosu śmietankowo-koperkowego używam słodką śmietanę, tym razem jednak skorzystałam z kwaśnej, gęstej śmietany, co nadało potrawie ciekawy smak.
Ryba na cieście francuskim – składniki:
- Sola – 2 filety
- Sól – do smaku
- Pieprz – do smaku
- Papryka słodka – do smaku
- Pieczarki – 500g
- Ser żółty – 200g
- Ciasto francuskie – 275g
- Kwaśna smietana 18% – 330g
- Śmietana kremówka – 100ml
- Koperek – 2 pęczki
- Cebula – 1 duża cebula do pieczarek + 1 mała cebula do sosu
- Mąka pszenna – 1 czubata łyżeczka
- Woda – 100ml
Ryba na cieście francuskim – wykonanie:
- Płat ciasta francuskiego przekroić na dwie części. Każdą część złożyć na pół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 10-15 minut aż ciasto urośnie i się zarumieni.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki.
- Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć na złoto, zwiększyć płomień i wrzucić pieczarki. Smażyć do odparowania wody z grzybów. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
- Rybę osuszyć, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Otoczyć z obu stron w mące. Podsmażyć z obu stron na patelni.
- Na ciasto francuskie nałożyć rybę, pieczarki, posypać serem. Piec w temp. 200C aż ser się rozpuści.
- W międzyczasie 1 małą cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Zmniejszyć płomień, dodać kwaśną śmietanę, wymieszać. Dodać słodką śmietanę, wymieszać. Poczekać aż sos nieco zmniejszy swoją objętość. Dodać posiekany koperek. Doprawić solą i pieprzem.
- W 100ml wody wymieszać 1 łyżeczkę mąki, dodać do sosu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Zdjąć z ognia.
- Upieczoną rybę na cieście francuskim polać sosem śmietankowo koperkowym. Smacznego!
Nie lubię ryby w takiej formie :)