Likier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;)
Likier kawowy – Składniki:
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Cronat Gold)
- 120ml przegotowanej, gorącej wody
- 530g mleka skondesowanego słodzonego (1 puszka)
- 300ml wódki (użyłam wódki Bols)
Likier kawowy – Wykonanie:
- Do kubeczka wsypać kawę, zalać ją gorącą wodą, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
- Wszystkie składniki wlać do blendera, zmiksować i gotowe! :) Jeśli nie macie blendera, to możecie całość wymieszać mikserem, czy też energicznie mieszając łyżką ;)
- Przechowywać likier w lodówce (u nas wytrwał najdłużej tydzień – nie żeby się popsuł – lecz został wypity ;) )
- PS. Likier ten jest dość rzadki, więc jeśli chcemy by był bardziej gęsty, to możemy dać mniej wódki lub zagęścić go gotowym kajmakiem z puszki.
- Można też mleko skondensowane gotować przez ok. 1,5-2h i wtedy zmieszać z wódką, lecz wtedy czas przygotowywania likieru będzie niestety dłuższy. Likier z ugotowanym mlekiem skondensowanym również będzie miał bardziej gęstą konsystencję.
Robiłam już kilka razy . Jest pyszny
Robiłam i polecam! (Dałam tylko trochę więcej wódki – smakował identycznie jak Baileys Irish Cream – po prostu pyszny!)
Jutro zrobię
Właśnie zrobiłam z odrobiną mniejszej ilości wódki ponieważ niestety więcej nie miałam ale smak jest mega pycha:))) ślicznie dziękuję za przepis. Na zdrowie !
Zrobię to na babski wieczór
Witam…. właśnie wczoraj zrobiłam wyszedł super !!!
Czy zamiast mleka można użyć gotowej masy kajmakowej ?
Tak można ja dodałam masę kajmakową jest lepszy bo gęściejszy
Fajne wyszło.Polecam
Ja znam inny przepis. Jest super.
1. Opakowanie 500 ml. mleka skondensowanego.
2. 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. /nie ważna nazwa/
3. 3 cukry wanilinowe po 16g.
4. 100 g cukru /pół szklanki duraleksowej/
5. 100 g spirytusu /pół szklanki duraleksowej/
Mleko wlewamy do garnka dodajemy składniki 2,3 i 4. Gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia a następnie dolewamy składnik nr. 5 czyli spirytus. Po wymieszaniu nadaje się do spożycia. SMACZNEGO!!!
Też robię taki likier na spirytusie pycha
Ile wychodzi mililitrów z tej porcji ?
ok. 750 ml
Dziś robiłam, jest świetny! :)
Ten likier jest swietny. PRZEPYSZNY!!!! kupowałam podobny w lidlu, ale ten jest cudowny. taniej i wiecej wychodzi :))))
pyszny, dzięki za przepis :)
Przepyszny!!!!!
Hej, czy u kogos ten likier byl przechowywany dłużej niż tydzień? Chciałabym zrobić na święta, ale też jestem ciekawa czy nie zmienia smaku w ciągu tygodnia.
Trzeba codzieńnie próbować
Ja zrobiłem go pierwszy raz i bardzo dobry wyszedł mi
Spróbuj ten przepis tez bardzo szybki 200 ML WODKI SOPLICY ORZECH LASKOWY I MLEKO SKONDENSOWANE SLODZONE PUSZKA wymieszac i tyle.
Soplica orzech włoski i mleko 3,2% też fajne.
Jak długo może stać taki likier?
120ml to ile to na szklankę?
Zależy jakie ma Pani szklanki ;) bo są w wersji 200ml, 250ml, a nawet 300 ;) Z reguły standardowa szklanka ma 250ml, więc należy zapełnić ją prawie do połowy ;)
ile wychodzi to zamiennie wychodzi spirytusu zamiast wódki ? bo mam tylko spirytus
Nie mam zbytnio doświadczenia ze spirytusem, ale może dać Pani 100ml spirytusu połączonego ze 100ml wody, stworzyć likier do końca i wtedy posmakować i zadecydować,czy dolać do smaku więcej spirytusu, czy wody :) Tak chyba będzie najbezpieczniej ;)
robie go juz od dawna jest pyszny polecam :)
Ile wychodzi tego likieru z tego przepisu
ok. 750ml
Ratunku! Strasznie zgestnial mi likier! Co zrobić?
Można dolać wódki lub wody :)
O masz ci los się porobiło
Ale co zrobić jak to takie dobre
Ania Sobieniak mój Mąż się ze mnie śmieje, że mam dzień wolny i pije od rana :P no, ale ktoś musiał przetestować ;p
Dziękuję ślicznie
Az się boje zrobić bo jak dopadne to przepadne
Czy kawa RICORE się nada?
Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że powinno być OK :)
polecam :-D
Super pomysł :)
pychotka zrobilam ,,polecam :)
Likier pyszny ;) tez go robilam i jest super ;) goscie tez zachwyceni… prosty szybki i tani do przygotowania ;) tak jak ja nie pije alkoholu wogole tak to jest dla mnie rewelacja ;) polecam
Likier pyszny ;) tez go robilam i jest super ;) goscie tez zachwyceni… prosty szybki i tani do przygotowania ;) tak jak ja nie pije alkoholu wogole tak to jest dla mnie rewelacja ;)
Witam :-) czy jak mleko będzie juz ugotowane to musi wystygnac zanim wymieszam je z reszta składników czy można blendowac z gorącym? :-)
Ja w ogóle nie gotuję mleka ;) a jeśli Pani gotowała, to lepiej jak sobie ostygnie ;)
Chciałam, żeby likier był gęsty :-) dziękuję!! ;-)
Pyszności, długo nie postoi w moim domu ;-)
Muszę zrobić. A ile czasu może stać?
uwielbiam <3
A te mleko bez gotowania dodać
Tak, dodaję bez gotowania ;)
robiłam go wczoraj, jest przepyszny! <3
polecam też spróbować likier z kukułek…proporcja – 100 g kukułek na 100 g wódki ,można zmniejszać lub zwiększać :) kukułki wrzucić do słoika i zalać wódką…zakręcić…potrząsać co jakiś czas słoikiem,cukierki rozpuszczają się szybko…zwykle po 24h jest gotowy…Polecam jest naprawdę pyszny…Smacznego ;)
Nie piłam . Ale słyszałam wiele pozytywnych opinii na temat tego likieru aż kiedyś w końcu sama się skuszę i Zrobię troszkę żeby spróbować ☺
witam, a czy oprócz kawy można dać coś inego?
Można :D ale zależy też co chce Pani dodać ;)
kawowy uwielbiam :)
Robiłam ten likier i jest pyszny.. :-)
Dziękuję :)
Brzmi ciekawie :)
mniam mniam musze zrobic
Mmm dziś zrobiłam tofi z nutką kawy :-), smaczek mam na bananowy
Kawowy jest najlepszy…:-)
ten kawowy mnie korci:)
namówiliście mnie, muszę zrobić :)
Jestes wspaniala ! Kocham Twoje przepisy ,czytam je codziennie. Ktos taki przydalby mi sie w kuchni ;) Pozdawiam z Wroclawia,Ania !:)
Muszę spróbować ☺
pychota :-D
Slinka cieknie
ja robię z gotową masą krówkową, dodaję też śmietanę kremówkę 200 ml, masę ubijam ze śmietaną, dodaję kawę i na końcu alkohol. Przepyszne. Robiłam też z dodatkiem mleka kokosowego z puszki (plus wszystkie wspomniane wcześniej składniki). Jest wiele wariacji :)
Czy mleko skondensowane należy ugotować?
Nie gotuję mleka :)
Czy do lodówki trzeba go wstawić od razu po przygotowaniu, czy dopiero po otwarciu?
Jak długo można przechowywać taki likier?
Od razu do lodówki :) Jaka jest maksymalna długość przechowywania to nie mam niestety pojęcia, ale u nas stał tydzień i nic mu się złego nie stało :)
Po co to blendować skoro wszystkie składniki są płynne?
Można też energicznie wymieszać łyżką ;) Blenderem było szybciej i wygodniej ;)
Jeśli mleko zagotuje się to dłużej likier można mieć i w lodówce nie musi być uwielbiam kawowe i kokosowe