Likier kawowy z słodzonego mleka skondensowanego
Alkoholowe (drinki, shoty, nalewki i likiery)

Likier kawowy w 5 minut!

Kuchnia : Polska

Likier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;)


Likier kawowy – Składniki:

  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (użyłam Jacobs Cronat Gold)
  • 120ml przegotowanej, gorącej wody
  • 530g mleka skondesowanego słodzonego (1 puszka)
  • 300ml wódki (użyłam wódki Bols)

Likier kawowy – Wykonanie:

  1. Do kubeczka wsypać kawę, zalać ją gorącą wodą, wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
  2. Wszystkie składniki wlać do blendera, zmiksować i gotowe! :) Jeśli nie macie blendera, to możecie całość wymieszać mikserem, czy też energicznie mieszając łyżką ;)
  3. Przechowywać likier w lodówce (u nas wytrwał najdłużej tydzień – nie żeby się popsuł – lecz został wypity ;) )
  4. PS. Likier ten jest dość rzadki, więc jeśli chcemy by był bardziej gęsty, to możemy dać mniej wódki lub zagęścić go gotowym kajmakiem z puszki.
  5. Można też mleko skondensowane gotować przez ok. 1,5-2h i wtedy zmieszać z wódką, lecz wtedy czas przygotowywania likieru będzie niestety dłuższy. Likier z ugotowanym mlekiem skondensowanym również będzie miał bardziej gęstą konsystencję.
4.8 / 5 ( 32 głosów )

76 thoughts on “Likier kawowy w 5 minut!”

  1. Robiłam i polecam! (Dałam tylko trochę więcej wódki – smakował identycznie jak Baileys Irish Cream – po prostu pyszny!)

  2. Właśnie zrobiłam z odrobiną mniejszej ilości wódki ponieważ niestety więcej nie miałam ale smak jest mega pycha:))) ślicznie dziękuję za przepis. Na zdrowie !

    1. Ja znam inny przepis. Jest super.
      1. Opakowanie 500 ml. mleka skondensowanego.
      2. 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. /nie ważna nazwa/
      3. 3 cukry wanilinowe po 16g.
      4. 100 g cukru /pół szklanki duraleksowej/
      5. 100 g spirytusu /pół szklanki duraleksowej/
      Mleko wlewamy do garnka dodajemy składniki 2,3 i 4. Gotujemy. Po ugotowaniu odstawiamy do ostygnięcia a następnie dolewamy składnik nr. 5 czyli spirytus. Po wymieszaniu nadaje się do spożycia. SMACZNEGO!!!

  3. Ten likier jest swietny. PRZEPYSZNY!!!! kupowałam podobny w lidlu, ale ten jest cudowny. taniej i wiecej wychodzi :))))

  4. Hej, czy u kogos ten likier byl przechowywany dłużej niż tydzień? Chciałabym zrobić na święta, ale też jestem ciekawa czy nie zmienia smaku w ciągu tygodnia.

  5. Spróbuj ten przepis tez bardzo szybki 200 ML WODKI SOPLICY ORZECH LASKOWY I MLEKO SKONDENSOWANE SLODZONE PUSZKA wymieszac i tyle.

    1. Zależy jakie ma Pani szklanki ;) bo są w wersji 200ml, 250ml, a nawet 300 ;) Z reguły standardowa szklanka ma 250ml, więc należy zapełnić ją prawie do połowy ;)

    1. Nie mam zbytnio doświadczenia ze spirytusem, ale może dać Pani 100ml spirytusu połączonego ze 100ml wody, stworzyć likier do końca i wtedy posmakować i zadecydować,czy dolać do smaku więcej spirytusu, czy wody :) Tak chyba będzie najbezpieczniej ;)

  6. Likier pyszny ;) tez go robilam i jest super ;) goscie tez zachwyceni… prosty szybki i tani do przygotowania ;) tak jak ja nie pije alkoholu wogole tak to jest dla mnie rewelacja ;) polecam

  7. Likier pyszny ;) tez go robilam i jest super ;) goscie tez zachwyceni… prosty szybki i tani do przygotowania ;) tak jak ja nie pije alkoholu wogole tak to jest dla mnie rewelacja ;)

  8. Witam :-) czy jak mleko będzie juz ugotowane to musi wystygnac zanim wymieszam je z reszta składników czy można blendowac z gorącym? :-)

  9. polecam też spróbować likier z kukułek…proporcja – 100 g kukułek na 100 g wódki ,można zmniejszać lub zwiększać :) kukułki wrzucić do słoika i zalać wódką…zakręcić…potrząsać co jakiś czas słoikiem,cukierki rozpuszczają się szybko…zwykle po 24h jest gotowy…Polecam jest naprawdę pyszny…Smacznego ;)

  10. Jestes wspaniala ! Kocham Twoje przepisy ,czytam je codziennie. Ktos taki przydalby mi sie w kuchni ;) Pozdawiam z Wroclawia,Ania !:)

  11. ja robię z gotową masą krówkową, dodaję też śmietanę kremówkę 200 ml, masę ubijam ze śmietaną, dodaję kawę i na końcu alkohol. Przepyszne. Robiłam też z dodatkiem mleka kokosowego z puszki (plus wszystkie wspomniane wcześniej składniki). Jest wiele wariacji :)

  12. Czy do lodówki trzeba go wstawić od razu po przygotowaniu, czy dopiero po otwarciu?

    Jak długo można przechowywać taki likier?

    1. Od razu do lodówki :) Jaka jest maksymalna długość przechowywania to nie mam niestety pojęcia, ale u nas stał tydzień i nic mu się złego nie stało :)

      1. Jeśli mleko zagotuje się to dłużej likier można mieć i w lodówce nie musi być uwielbiam kawowe i kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here