Ciasto Lion to kolejne ciasto do kolekcji w kategorii ‘bez pieczenia’. Połączenie słodkiego kajmaku, batoników Lion oraz bitej śmietany na pewno zdobędzie serca miłośników słodkości :), lecz proporcje ciasta są moje, a gorzką czekoladę zamieniłam na mleczną. Ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, więc może skusicie się i zrobicie je jeszcze na te Święta Wielkanocne?
Więcej ciast bez pieczenia znajdziecie tutaj: Przepisy na ciasta bez pieczenia
Ciasto Lion – Składniki:
- Herbatniki maślane – ok. 350g
- Batony Lion XL – 3 sztuki (razem 150g)
- Mascarpone – 500g
- Kajmak w puszce – 1 puszka (460g)
- Śmietana kremówka – 660ml
- Śmietan-fix – 3 opakowania
- Cukier puder – 3 łyżki
- Mleczna czekolada – 70g
Ciasto Lion – Wykonanie:
- Spód blaszki o wymiarach 25 x 25 cm wyłożyć folią spożywczą. Ułożyć warstwę herbatników, a na niej rozprowadzić masę kajmakową (2 czubate łyżki kajmaku pozostawić do środkowej warstwy ciasta). Przykryć kajmak drugą warstwą herbatników.
- W misce wymieszać ze sobą dokładnie serek mascarpone, 2 czubate łyżki kajmaku i 3 batoniki Lion posiekane na kawałki. Wyłożyć masę na herbatniki i przykryć ją kolejną warstwą herbatników.
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać ze śmietan-fixem, dodać do śmietany i krótką chwilę miksować, do połączenia składników. Przełożyć śmietanę na ciasto, wyrówanać. Posypać wierzch startą czekoladą. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Smacznego! :)
- PS. Dodatkowy batonik można poświęcić na ozdobienie wierzchu ciasta – tak jak na załączonych zdjęciach.
Czy zamiast serka mascarpone może być masa budyniowa?
Ja zamiast Fixa używam żelatyny i jest ok
Normalnie ślinka cieknie :) Dzisiaj na pewno wypróbuję ten przepis – bo pewnie cały dzień będzie mi po głowie chodził :)
Dzisiaj robilam wyszlo przepyszne:) tylko do kremowki dodalam dwie male lyzeczki cukru pudru zeby nie bylo za slodkie.
Czy ta masa z mascarpone bd na tyle sztywna ze nie wyleci??
tak, wychodzi sztywna ;)
pycha. robiłam i polecam
Mniam! :)
Mam pytanie – w innych przepisach pisze zeby mascarpone polaczyc z ubita smietanka a tu zeby tylko sam serek wymieszac z karmele. I to bedzie ok ?
Nie mieszam ze śmietanką, tylko tak jak napisałam wyżej w przepisie i moim zdaniem jest OK :)
Mniaaam!
Też ostatnio robilam,mega pyszne i mega szybkie i proste ;)
Pyszniutkie :)
prosze dlamnie przyslac kawalek mmmmmm
Ciasto jest pyszne polecam !!!!
W weekend mam w planach zrobić, z tymże masę kajmakową pewnie zrobię sam, bo prawie za każdym razem jak kupuję sklepową, to jest scukrzona :/ A tak – gotuję przez 3h mleko skondensowane w puszce i idealna masa gotowa :)
No niestety niektóre firmy, zwłaszcza takie dwie na literę B mają masy z grudkami. Ja polecam jednak wypróbować jeszcze masę z Gostynia :) Póki co nie natrafiłam jeszcze na złą jakościowo krówkę z tejże firmy :)
wystarczy kupić kajmak ,firmy której jest mleko skondensowane i nie trzeba gotować .A jest naprawde 100 razy lepsze niż podróba ,,Krówka,,
Wykłada mega!!!! <3
dziękuję:)
genialne! aż ślinka cieknie ;)
Mniaam :o
niebo!
Ślinka cieknie :P
Pyszne bo robilam polecam :)
Wygląda na smaczne
Bomba kaloryczna ale jaka pyyyysznnaaa :D :)