Bułki maślane z sezamem. Pyszne, puszyste, mięciutke :) Idealne z dżemem na słodkie wieczory i poranki ;) Z podanego przepisu wychodzi 8 bułeczek. Wypróbujcie koniecznie!
Bułki maślane – Składniki:
- Mąką pszenna tortowa – 450g
- Drożdże suszone – 7g
- Sól – 1 łyżeczka
- Cukier – 1 łyżka
- Mleko – 170ml do ciasta + 3 łyżki do posmarowania bułek
- Masło – 85g
- Żółtko – 1 sztuka do posmarowania bułek
- Sezam – do posypania bułek
Bułki maślane – Wykonanie:
- Mąkę wsypać do miski, dodać suche drożdże, sól i cukier. Wszystko wymieszać.
- W garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim masło.
- “Mokre” składniki połączyć z “suchymi”. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę, by podwoiło swoją objętość.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 2 części. Z każdej części uformować 4 okrągłe bułeczki. Przykryć je ponownie ściereczką na 30 minut, by znów nieco wyrosły.
- Żółtko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Posmarować bułki i posypać sezamem.
- Piekarnik rozgrzać do 180st.C. Piec maślane bułeczki przez ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
mniam!