Ciasteczka czekoladowe z orzechami – to pyszne, moooocno kruche ciasteczka o intensywnym smaku gorzkiej czekolady, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych. Idealnie smakują ze szklanką mleka! :) Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą, to możecie podmienić proporcje i dać 100g mlecznej czekolady, a gorzkiej tylko 50g.
Inspirację zaczerpnęłam z książki pt. “Ciasta i desery czekoladowe”.
Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Składniki:
- 170g mąki pszennej tortowej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 150g brązowego cukru
- 50g orzechów laskowych
- 50g orzechów włoskich
- 1 jajko
- 100g gorzkiej czekolady
- 50g mlecznej czekolady
- 100g masła
Ciasteczka czekoladowe z orzechami – Wykonanie:
- Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko do miski.
- Masło utrzeć na puszystą masę z brązowym cukrem i wanilinowym. Dodać jajko, zmiksować. Następnie dodawać stopniowo mąkę, dalej miksując.
- Czekoladę i orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wszystko dorzucić do masy i wymieszać łyżką lub wyrobić ciasto ręcznie, ponieważ jest bardzo zwarte.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować 15 kulek na ciasteczka, spłaszczyć je i wyłożyć na blaszce.
- Ciasteczka czekoladowe z orzechami piec w temp. 180C przez ok. 12-15 minut.
super przekąska :D