Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym to moja propozycja na niedzielny obiad. To co? Skusicie się na soczystego kurczaka w kremowym sosie śmietanowym z chrupiącymi i prażonymi migdałami? :)
Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g oczyszczonych pieczarek
- 150g makaronu penne
- 1 duży filet piersi kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) do zamarynowania mięsa
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros
- 330ml śmietany 30%
- 30g migdałów w płatkach
- olej rzepakowy do smażenia
- pieprz, sól do smaku
Filet kurczaka z pieczarkami i migdałami w sosie śmietanowym – Wykonanie:
- Filet z piersi kurczaka przekroić wzdłuż na dwa płaty. Dodać oliwę i przyprawę gyros, wymieszać i odstawić mięso na kilka minut, by przeszło przyprawami.
- Pieczarki pokroić w plasterki.
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
- Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dorzucić do cebuli. Na koniec dodać pieczarki pokrojone w plasterki i całość podsmażyć na dość dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Pieczarki na patelni przesunąć na bok, zmniejszyć płomień, dołożyć na patelnię filety i podsmażyć kurczaka z obu stron. Dodać śmietankę oraz makaron i całość dusić ok. 5-7 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i dusić jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem.
- Na suchej patelni uprażyć migdały na złoty kolor.
- Na talerz wyłożyć kurczaka z pieczarkami, makaronem i sosem. Całość posypać uprażonymi migdałami. Smacznego! :)
Pycha.