Róże z ciasta francuskiego i jabłek są ostatnio hitem Internetu :) Zrobiłam je i ja, lecz cynamon zastąpiłam dżemem wiśniowym. Wyszło pysznie! :)
Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Składniki:
- 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki dżemu wiśniowego
- pół cytryny
- ok. 2 szklanki wody
- cukier puder
Róże z ciasta francuskiego i jabłek – Wykonanie:
- Dwie szklanki wody wlać do garnka, wycisnąć sok z połowy cytryny, wymieszać i zagotować.
- Jabłka pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na plasterki (w miarę cienkie).
- Plasterki jabłek włożyć do gotującej się wody i gotować je przez ok. 5 minut. Następnie wyciągnąć je z wody i osuszyć.
- Ciasto francuskie pokroić na 6 podłużnych pasków, posmarować dżemem, nałożyć wzdłuż jabłka, złożyć na pół i zwinąć (tak jak na załączonym niżej obrazku). Ułożyć różyczki w foremkach, piec w rozgrzanym do 200C piekarniku przez ok. 25-30 minut (jeśli różyczki-jabłka będą za bardzo się spiekać od góry, to można je przykryć folią aluminiową).
- Po upieczeniu studzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
są wspaniałe,ale cos nie tak u mnie wyszło,bo wewnątrz ciasto nie było upieczone ,nie wiem jaka była przyczyna robiłam jak w przepisie i co?
Może jabłka Pani za słabo osuszyła? Albo to wina piekarnika – w niektórych czas pieczenia trzeba wydłużyć.
Zachwycające :)
Super
Nie ma problemu. Polecam bo naprawde dobre:):)
Są genialne, wiosną robiłam kilka razy
Robiłam ostatnio, polecam, wyszły świetne :)
super polecam
jakich jabłek użyć ?
najlepiej jakąś słodką odmianę ;) i z czerwoną skórką :) będzie ładniej się prezentować