Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem to szybka i smaczna przekąska, nie tylko na imprezę :) Można śmiało je brać również zamiast drugiego śniadania do szkoły lub pracy. Z podanych składników wychodzi ok. 14-15 ślimaczków z ciasta francuskiego. Jeśli szukacie więcej inspiracji na przekąski na imprezę, to zapraszam do wpisu: Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. (wiem, że to Sylwestra jeszcze daleko, ale przepisy imprezowe przydają się przez cały rok ;) )


Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki:

  • 1 opak. ciasta francuskiego (275g)
  • 4 czubate łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ok. 11 plasterków ulubionej szynki
  • ok. 11 plasterków sera żółtego

ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie:

  1. Ketchup, majonez, bazylię, oregano, czosnek granulowany, pieprz i sól wymieszać razem na jednolity sos.
  2. Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować sosem. Poukładać na  nim najpierw plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawinąć (złapać za dłuższy brzeg i zrolować). Pokroić na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm.
  3. Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego! :)

Przepis na pyszny sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos czosnkowy z ziołami


ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

62 odpowiedzi na “Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

  1. Aneta Alicja Anna Owsikowska says:

    Kilka razy robiłam i jedne sa z szynka i serem a drugie z serem kurczakiem kukurydza i czerwona papryka☺

  2. Katarzyna says:

    Ideał. Robiłam juz kilkukrotnie i zawsze pyszne. Szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada :-) Polecam wszystkim

    • Anonim says:

      witam a mam pytanie czy mozna te ślimaczki odgrzewac na drugi dzien bo szukam dobrego dania na komunie ale boje sie ze mogą byc takie gumowate.a jak smakują na zimno.będe wdzieczna za odp

  3. Diana says:

    Właśnie się pieką. Wyglądają wspaniale, a sos wyśmienity. Dodałam uduszone pieczarki. Zobaczymy jak będą smakować…. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  4. bez majonezu says:

    Odnośnie sosu – próbował ktoś, kto nie lubi majonezu? Ja nie lubię, ale wiem, że w niektórych potrawach po poddaniu obróbce cieplnej nie smakuje jak majonez, tu też tak jest, czy czuć co to za składnik?
    Jak myślicie, mogę zrobić wg przepisu, czy lepiej zmienić skład sosu?

  5. Nina says:

    Zamiast plasterków sera, kupuję w kawałku, ucieram na trace o średnich otworach i posypuję nim farsz. Wtedy nie wypływa, a tym samym nie przykleja.

  6. Karolina says:

    Wyszły super. Wszystko zniknęło. Mało tego było zamówienie na następną imprezę. Ja dodałam jeszcze troszkę papryki słodkiej.

  7. Ania says:

    Bardzo smaczna i szybka przekąska. Przyznam, że pod wpływem ciepła trochę się rozpłynęły (przez ser), ale z łatwością zdjęłam z blaszki i nie straciły przy tym uroku. :) Polecam!

      • milena says:

        Hah :) Jakim cudem ser ma się nie roztopić i nie wylecieć z tego “ślimaczka”? Jak się ser nie topi w piekarniku to dopiero jest kiepski… ;)
        Powodzenie z tym bo w smaku dobre, ale dla gości których nie znam i nie robiłam tego wcześniej bym nie ryzykowała, ale to tylko moja rada :)

        • SłodkaBabeczka says:

          Topi się, ale nie przykleja do papieru tak, żeby nie można było go odkleić ;) A gdy ser się topi, to jednocześnie rośnie ciasto francuskie, które powinno go trzymać w ryzach ;) tak jak na załączonych przeze mnie zdjęciach ;) i problemów ze zdjęciem ślimaczków z papieru do pieczenia też nie miałam żadnego problemu. Pozdrawiam

    • Kasia.R. says:

      U mnie dokładnie to samo… ser dałam ementaler, ślimaczki wstawione na rozgrzany piekarnik 210°C i wszystko rozlane. Nijak nie przypomina to tego ze zdjęcia… chciałam zrobić dla męża bo on uwielbia ciasto francuskie ale aż wstyd podawać :-(

      • SłodkaBabeczka says:

        Może moc piekarnika mniejsza jest.. wiec polecam na początek mocniej rozgrzać, a potem ewentualnie temperaturę zmniejszyć.

  8. Ania K says:

    jakby wszystkie przepisy były tak pyszne to oszalałabym ze szczęścia :D pierwsza porcja znikła w parę sekund :) wyśmienite !! PS. dodałam jeszcze pieczarki z cebulka ;)

    • SłodkaBabeczka says:

      Dlatego daję najpierw na ciasto sos z wyżej wymienionych składników, a dodatkowo podaję np. sos czosnkowy ;) Niektórzy robią z samym ketchupem i wtedy rzeczywiście szału nie ma ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.