Uszka z grzybami to tradycyjne danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Na naszym stole uszka królują tuż obok krokietów i pasztecików z kapustą i grzybami. Czasami robimy uszka z farszem z kiszonej kapusty, jednak te grzybowe pojawiają się na naszym świątecznym stole zdecydowanie częściej. Są pyszne, z mięciutkim ciastem i aromatycznym, grzybowym wnętrzem. Gorąco zachęcam do wypróbowania naszego sprawdzonego przepisu na wigilijne uszka z grzybami.
Uszka z grzybami przepis
Uszka to tradycyjna polska potrawa wigilijna, która jest świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego. W naszym domu najczęściej serwujemy uszka z grzybami, chociaż czasami pojawiają się też uszka z kapustą i grzybami. Najrzadziej i to głównie poza okresem świątecznym, robimy uszka z mięsem, które również podajemy z barszczem jako zwykły, codzienny obiad.
Wywar grzybowy, który pozostanie po gotowaniu grzybów, można wykorzystać do barszczu, zupy grzybowej, a nawet żuru, czy krupniku. Jeśli nie chcecie go od razu wykorzystać, to można go schować w pojemniczek i zamrozić jak zwykły bulion.
Jeśli chodzi o samo ciasto na uszka, niektórzy w ogóle nie dodają jajek. Ja jednak w poniższym przepisie pokusiłam się o dodanie żółtka, gdyż takie ciasto, moim zdaniem, wygląda apetyczniej, a nic nie traci na miękkości.
Przy lepieniu uszek jest nieco pracy, aczkolwiek ich smak wszystko wynagradza. Z poniższych składników wychodzi ok. 70-80 uszek z grzybami, o ile tak jak ja, zrobicie je z kółeczek o średnicy ok. 5 cm.
Uszka z grzybami – Składniki:
Składniki na ciasto do uszek:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 300 g)
- 1 żółtko
- 1 łyżka masła – ok. 30 g
- pół szklanki wrzącej wody (125 ml)
- szczypta soli
Uszka z grzybami – farsz:
- 60 g suszonych grzybów leśnych (u mnie borowiki ale mogą być też np. podgrzybki)
- 3 szklanki zimnej wody (ok. 750 ml do zalania grzybów)
- 2 średnie cebule – ok. 200 g
- 1 czubata łyżka masła
- 1 łyżka oliwy (lub ewentualnie oleju rzepakowego)
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Przepis na uszka z grzybami:
Cenne wskazówki i informacje znajdziecie w tym poście: farsz do uszek; dlatego polecam Wam tam zajrzeć zanim przystąpicie do robienia uszek z farszem grzybowym.
Jak zrobić farsz grzybowy do uszek?
- Przygotować farsz grzybowy wg tego przepisu: farsz do uszek z grzybami suszonymi. Tam znajdziecie dokładny opis wykonania. A tutaj, streszczając – wrzucić suszone grzyby do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin do namoczenia. Następnie wstawić garnek na palnik i gotować grzyby na małym ogniu przez ok. 30 minut. Kolejno odcedzić z wywaru, ostudzić i drobno posiekać.
- Cebulę obrać, posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, zeszklić lekko cebulę, dodać posiekane grzyby i smażyć przez około 2-3 minuty na średnim ogniu, co chwilę mieszając, do czasu odparowania nadmiaru wody z grzybów. Na sam koniec dodać do farszu bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Farsz powinien być mocno doprawiony, by nie wyszedł za mdły już po ugotowaniu uszek.
- Po usmażeniu, odstawić farsz do całkowitego ostudzenia, następnie przerzucić go na deskę i bardzo drobno posiekać lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Taki posiekany i ostudzony farsz z grzybami jest gotowy do wypełniania uszek.
Jak zrobić ciasto na uszka do barszczu?
- Mąkę pszenną przesiać przez sitko, dodać sól i żółtko. Wymieszać za pomocą łyżki. Do rondelka wlać wrzątek, roztopić w nim masło, a następnie jeszcze gorące przelać do mąki i wymieszać. Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem z hakami przez kilka minut aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i łatwo będzie odchodziło od dłoni. Czasami potrzeba odrobinę więcej wrzątku do ciasta na uszka. Zależy do w dużej mierze o tego jaka chłonna jest mąka. Gotowe ciasto podzielić na kilka części. Nieużywane części schować pod bawełnianą ściereczkę, by ciasto nie wyschło lub przykryć woreczkiem. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, a następnie za pomocą większego kieliszka lub specjalnej foremki wycinać kółeczka (u mnie o średnicy ok, 5 cm). Na każde kółeczko nałożyć małą porcję farszu (ok. pół łyżeczki). Złożyć kółeczko na pół i zlepić brzegi (jeśli ciasto jest dobrze wyrobione, to uszka łatwo się lepią; jeśli ciasto leżałoby zbyt długo, to za bardzo może wyschnąć i wtedy boki gorzej się lepią – można wówczas posmarować brzegi wodą, by łatwiej je zlepić). Następnie oba końce uszka zlepić ze sobą (najłatwiej zrobić to oplatając pierożek na palcu wskazującym), tworząc uszko.
- Gotowe uszka układać na delikatnie oprószonym mąką blacie kuchennym i przykryć suchą ściereczką, by nie wyschły.
- Uszka do barszczu wrzucać partiami, do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotować je przez około 1-2 minuty (w zależności od grubości ciasta) od wypłynięcia. Pamiętać, by każdą porcję wrzucać na wrzącą wodę. Woda nie powinna zbyt mocno się gotować, najlepiej ustawić ją na średnią moc palnika.
- Ugotowane uszka wyciągać łyżką cedzakową na durszlak, następnie przerzucić do miski, skropić olejem i przemieszać – pod taką postacią można przechowywać je w lodówce. Po ugotowaniu można je także od razu podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!
Jak mrozić uszka do barszczu?
- Surowe uszka ułożyć na desce, a następnie wstawić do zamrażalnika na minimum godzinę. Po całkowitym zamrożeniu przerzucić pierożki do woreczka i ponownie schować do zamrażalnika.
- Druga opcja, to skropić ugotowane uszka olejem. Następnie rozłożyć je na desce tak, aby się nie stykały i włożyć do zamrażalnika na minimum godzinę. Po tym czasie przerzucić je do woreczka i ponownie schować do zamrażalnika.
Doskonały przepis na ciasto, które wyrobiło się szybko, bez żadnych dodatkowych modyfikacji, było mięciutkie i bardzo sprężyste- według mnie idealne Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 90 sztuk. Jeśli ktoś szuka recepty na idealne ciasto na uszka- to właśnie jest to