Uszka z grzybami

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Uszka z grzybami tuż obok pierogów z kapustą i grzybami są niezastąpionym elementem na naszym wigilijnym stole. Idealnie komponują się z barszczem czerwonym :)


Uszka z grzybami – Składniki:

Na farsz:

  • 100g suszonych grzybów
  • 2 małe cebule (140 g)
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pieprz, sól do smaku

Na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej (ok. 300 g)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 150 ml wrzątku (lub nieco więcej – w zależności od chłonności mąki)

 

uszka z grzybami

Uszka z grzybami – Wykonanie:

  1. Grzyby ugotować w wodzie z odrobiną soli. Odcedzić, pokroić w kosteczkę.
  2. Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać grzyby. Ostudzić, zmielić w maszynce do mielenia mięsa (ewentualnie farsz może pozostać w formie pokrojonej w kosteczkę, ale ja zdecydowanie wolę farsz zmielony).
  3. Mąkę przesiać przez sitko, dodać sól, wymieszać, wlać wodę. Przemieszać ciasto łyżką (ewentualnie dodać więcej wody jeśli ciasto jest zbyt mało plastyczne), a następnie wyłożyć je na stolnicę i wyrabiać przez kilka minut.
  4. Z cienko rozwałkowanego ciasta wyciąć kwadraty (z reguły moje kwadraciki mają bok o długości 3cm).  Na środek każdego nałożyć porcję farszu i złożyć je na pół, by powstał trójkąt. Zlepić boki, a następnie dwa końce owiń wokół palca i zlep je ze sobą.
  5. Włóż uszka do wrzącej, osolonej wody. Po wypłynięciu uszek gotuj je jeszcze przez ok. 4 minuty. Odcedź. Podawaj np. z barszczem. Smacznego :)

 

Podziel sięShare on Facebook0Share on Google+0Share on LinkedIn0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Uszka z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.