Pewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś całkiem minimalistycznego :) i tak powstał pomysł na likier mleczny 2-składnikowy :)
Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Składniki:
- 250ml wódki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
- woda (ewentualnie jeśli wolicie słabsze likiery)
Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego – Wykonanie:
- Mleko skondensowane włożyć do garnuszka, zalać wodą (Puszka powinna być cała zakryta wodą. Jeśli w trakcie gotowania część wody wyparuje, to należy ją dolewać). Gotować mleko przez ok. 2-2,5h. Ostudzić puszkę (inaczej może wybuchnąć i cała kuchnia będzie w mleku skondensowanym ;) ).
- Do blendera wlać 250ml wódki, dodać ugotowane i ostudzone mleko skondensowane, zblendować. Przelać do butelki, schłodzić w lodówce :) Można pić od razu :)
Może również zobaczysz inne przepisy na likiery? :)
Żaden to wynalazek, robiłam to już ponad 20 lat temu. Ale fakt…. jest pyszne.
spirytus zamasias wódki ja dodaje troszkę kawy rozpuszczalne i cynamon pycha
Ile spirytusu na puszkę mleka proszę o pomoc chciała bym zrobić Be kawy
Jaka ilość mleka skondensowanego jest w tej puszce?
A może alkohol do mleka
Moja babcia to spirytus odlewała
Ja robię likier kokosowy z puszki mleka skondensowanego i dwóch puszek mleka kokosowego i ok ćwiartki wódki,zawsze wychodzi i nic nie gotuję,polecam:)
Tzn jak zrobic, tylko blenodwac ma zimno? Ile może stać?
A moj maz wlal poprostu cala puszke mleczka do wodki, wymieszal i szczesliwy myslal ze mu wyszlo.Mowi ze nie jest geste ale dobre.hahaha Teraz boje sie ze biegunki dostane od takiej niespodzianki. On wie ze dzwoni ale nie wie w ktorym kosciele.Normalnie geniusz.
ja też tak robie i żyje, bez żadnej biegunki. Wychodzi bardzo smaczne
Proponuje zamiast wódki dać rum o niebo lepsze ❤
mleko skondensowane, woda i wódka to są 3 składniki ;)
Ale przecież pisało jak kto woli i może być bez wody….
Takie pyszności nie postoja długo
Ile moze postac takie cudo
u nas stało 2 tygodnie ;) czy może dłużej – nie sprawdzałam :)
Może może nic się nie dzieje. Jak już napisałam ja ten przepis znam z rumem i pamiętam jak śp moja babcia gotowała mleko na krówkę i potem mieszkała z rumem. Pycha ❤
a jak mam już otwartą puszkę mleka to tak samo mogę ja gotować?
Pyszny☺Już kiedyś robiłam taki likier
Robiłam ten likierek :) potwierdzam pyszny :)
super
Pysznosci
Po co gotowac puszczke 2 godziny ktos mi to wyjasni ??
żeby masa zgęstniała ;) leniwi mogą użyć gotowej masy kajmakowej, aczkolwiek w większości przypadków niestety masy są scukrzone i tylko jedna firma moim zdaniem robi dobre, gotowe masy kajmakowe ;)
A jaka to firma
z Gostynia
Dokładnie też tak uważam
Nie widzę w tym żadnej rewelacji. /2 do 2,5 godz. gotować?/. Podam Wam lepszy przepis: 1/2 litr skondensowanego, 2-3 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 64 g cukru wanilinowego /prawidłowa nazwa-sprawdź/ oraz 100 g cukru. To wszystko zagotować. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu przecedzić przez gazę jeśli będzie tzw. kożuch. Dolać 100 g spirytusu, wymieszać i do buteleczki. Nadaje się od razu do spożycia. Mniam, mniam, smacznego.
Można użyć gotowej masy kajmakowej ;) Wtedy nie trzeba tracić 2h, tylko wymieszać składniki w minutę :)
A kawowy likier też jest na blogu, ale nie na spirytusie, lecz na wódce:
http://kulinarneprzeboje.pl/2015/03/20/likier-kawowy-w-5-minut/
A trzeba gotowac?
Można użyć gotowego kajmaku z puszki ;) Już takiego gęstego ;)
Co tam masa kajmakowa, najlepszy składnik do likierów to krówki (najzwyklejsze krówki mleczne), rozpuszczam w śmietanie kremówce. Pychota ;) polecam: na 200 ml wódki biorę jedną śmietanę kremówkę 300 ml i 350 gr krówek. Śmietanę gotuję, rozpuszczam w niej krówki- mieszam cały czas żeby się nie przypaliło, ale już nie zagotowuję. Studzę. Dodaję alkohol, przelewam do wyparzonej butelki, trzęsę butelką, żeby składniki się wymieszały i do lodówki. Można się uzależnić ;)
Rum z kajmakiem najlepiej z firmy Gostyń pyszotka
Mmmm pyszota
robię go już od dawna i dolewam więcej alkoholu,pychota ;-)
Uwielbiam :)
Mmm… trzeba zapisać ;-)
A ja zalewam wiórki kokosowe spirytusem czekam 2tygodnie. Odsaczam dolewam mleczka skondensowanego slodkiego wody i troche cukru waniliowego. Nazywam to kokosanka. Wszyscy to uwielbiaja. A mozna kupic tez barwiony kokos i wtedy mam niebieska czerwona zielona żółta jaka tylko chce. Pozdrawiam
A można zapytać jakie proporcje ?
Jakie proporcje:)?
Pycha :D i juz nastepny bedzie sie robil ;)
Cieszę się, że smakowało :)
podoba mi się :) zrobię na pewno
likier zrobiony :) zamiast wódki dałam biały rum i aż ciężko się oderwać od tej słodkości
Wymysliłas to na spotkaniu ze znajomymi….hm…Ten przepis znany jest od kilku lat jako likier kajmakowy.
Nie napisałam, że wymyśliłam coś NOWEGO :) Tylko po prostu wpadłam na pomysł, że skoro robię likiery z dodatkiem mleka i innych składników, to czemu by nie zrobić czegoś minimalistycznego i połączyć jedynie wódkę z mlekiem ;)
Mozna kupic gotowy kajmak, polecam dwie puszki kajmaku zmiksowac z butelka rumu
Bardzo chetnie wypróbuję przepis