Oliwki w cieście francuskim to pomysłowa, szybka przekąska. Świetnie się sprawdza na wszelkich imprezach i idealnie smakuje z sosem czosnkowym.
Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra
Oliwki w cieście francuskim – Składniki:
- ok. 100g ciasta francuskiego
- ok. 24 oliwki (użyłam 12 czarnych i 12 zielonych)
- wykałaczki
- żółtko do posmarowania ciasta
Oliwki w cieście francuskim – Wykonanie:
- Ciasto pokroić w paseczki o szerokości ok. 1 cm (mniej więcej taka szerokość jak oliwki).
- Na środku każdego paska położyć oliwkę i owinąć ją z każdej strony ciastem (coś jakbyśmy pletli warkocza), następnie opleść kolejną oliwkę itd.
- Całość wbić na wykałaczkę, posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut (do zarumienienia)
- Podawać np. z sosem czosnkowym
Podajemy na ciepło czy zimne?
Wedle uznania ;) Można i tak i tak :)
Wyglądają pysznie