Kabanosy w cieście francuskim to szybka i łatwa w wykonaniu przekąska na imprezę, zwłaszcza na nadchodzącego Sylwestra :)
Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra
Kabanosy w cieście francuskim – Składniki:
- kilka kabanosów (ok. 80-100g)
- ok. 400g ciasta francuskiego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- szczypta pieprzu
- sezam do posypania
- 1 żółtko
Kabanosy w cieście francuskim – Wykonanie:
- Musztardę wymieszać z jogurtem, doprawić pieprzem do smaku.
- Ciasto francuskie posmarować wcześniej przygotowanym sosem. Pociąć na dość szerokie paski (ok. 5-6 cm), na każdy nałożyć kabanosa i zawinąć. Posmarować każdy rulonik roztrzepanym żółtkiem. Posypać sezamem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C i piec przez ok. 10-15 minut (do zarumienienia).
- Podawać np. z sosem czosnkowym (przepis)
Wyglądają smakowicie