Sposoby na twarde masło bardzo się przydają, gdy rano się spieszymy, a niestety masło całą noc spędziło w lodówce. Jak sobie z tym szybko poradzić? Poniżej znajdziecie kilka metod na to, by masło szybko zmiękło i dało się idealnie rozsmarować na kanapkach ;)
Metoda 1 – za pomocą obieraczki do warzyw zestrugaj kilka plasterków masła, a one w mig zrobią się miękkie i dadza się idealnie rozsmarować.
Metoda 2 – ceramiczną miseczkę zamocz na 30 sekund we wrzątku, a następnie przykryj nią masło. Teraz będzie idealne do smarowania.
Metoda 3 – jeśli posiadasz mikrofalówkę możesz nastawić ją na niską moc i włożyć do niej masło na kilka sekund.
Metoda 4 – jest nieco zaskakująca ;) ale… zawsze do ‘ocieplenia’ twardego masła można użyć suszarki z ciepłym nadmuchem ;)
Więcej porad znajdziesz pod tym tagiem: Porady kuchenne i kulinarne
Takich rad potrzebowałam! Zawsze trzymam masło w kostce w lodówce (nie przepadam za margaryną i za „masłem o smaku masła”) i rano zapominam je wyjąć. A potem jest krzyk, że jak to tak, kanapki podziurawione :D Spróbuję jedynki, bo ceramicznej miseczki niestety nie mam.
A podobno rozmrażanie w mikrofali nie jest dobre, tak słyszałam. Ale dlaczego, to już nie wiem.