Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem to kolejna propozycja warstwowej sałatki na blogu. Tak samo, jak przy poprzedniej sałatce (zobacz: Sałatka warstwowa z brokułem i jajkiem) inspiracja pochodzi z gazetki „Sałatki i surówki, kwiecień 2016”.
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Składniki:
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 brokuł
- 2 czerwone papryki
- 1 duży ogórek szklarniowy
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 puszki tuńczyka w oleju (lub w sosie własnym)
- kilka łyżek majonezu
- sól i pieprz do smaku
- mały pęczek szczypiorku
- mały pęczek koperku
Sałatka warstwowa z brokułem i tuńczykiem – Wykonanie:
- Brokuła opłukać, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić.
- Kapustę pekińską umyć, osuszyć i poszatkować.
- Świeżego ogórka szklarniowego umyć, obrać, pokroić w kosteczkę.
- Kukurydzę odsączyć z zalewy i opłukać.
- Tuńczyka odsączyć z oleju lub sosu własnego.
- Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić w kostkę.
- Na dno przezroczystej miski wysypać poszatkowaną kapustę pekińską, posmarować cienką warstwą majonezu. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Następnie wyłożyć pokrojone w kostkę ogórki i odsączoną kukurydzę, ponownie posmarować majonezem. Posypać delikatnie solą i pieprzem. Kolejno położyć warstwę z brokułu i tuńczyka. Ponownie posmarować majonezem. Na koniec wysypać pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Posypać nimi wierzch sałatki. Smacznego!